Turpinot portāla "Delfi" un Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) kopīgo projektu par 100 dārgumiem Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, kā 66.dārgumu no muzejiem eksperti piedāvā Luija Gabriela Ežēna Izabē (Louis Gabriel Eugēne lsabey, 1803–1886) 1850. gadā radīto eļļas gleznu "Zvejnieku meitene".

Izabē dzimis Parīzē. Daiļrades sākumposmā strādājis klasicisma manierē, ko pārņēmis no sava tēva, slavenā miniatūrista Žana Batista Izabē. Vēlāk mākslinieks tuvinājies romantismam, to-mēr viņa gleznās nav atrodams ne izteiktu kaislī¬bu tēlojums, ne gleznieciskā ekspresija, kas raksturo romantiķu darbus.

Romantisma gleznās antīkos klasicisma varoņus nomaina nesenas vēstures personāži un literārie tēli, kā arī dažādu tautu tipi, kas vērojams arī šī mākslinieka daiļradē.

Krāsaini gaismēnu kontrasti ir romantisma galvenais izteiksmes līdzeklis, savukārt ainavas kompozīcija tiek pakļauta mākslinieka iztēlei. Izabē daiļrades mantojuma nozīmīgākā daļa ir jūras ainavas. Gleznā redzamā meitene ir tērpusies Normandijas piekrastes zvejniecēm raksturīgā tērpā – baltā blūzē un tumšos svārkos. Visi gleznas elementi izceļ galveno tēlu. Priekšplānā krasta smiltīs novietotais grozs ar zivīm, māla trauks un tīkli ir klusās dabas kompozīcija, dziļumā strādājošu sie¬viešu stāvi saplūst ar kuģu aprisēm. Darba kopējā krāsu gamma ir ļoti niansēta un tuva pērles blāvajam mirdzumam.

Silto miesas toni pastiprina vēsi pelēkās debesis, bet sar¬kanie un zilie krāsu akcenti ir tikai viegli ieskicēti. Atseg¬tās ķermeņa daļas modelētas rūpīgi, savukārt ūdens virsma un otrajā plānā redzamie kuģi un figūras gleznotas ar veiklu, aktīvu triepienu.

Rīgas pilsētas mākslas muzejā darbs iegūts 1940. gadā no Kurzemes provinces muzeja, un 1946. gadā tas nonācis Ārzemju mākslas muzeja kolekcijā - tagadējā Mākslas muzejā "Rīgas Birža".

Gleznu iespējams apskatīt Mākslas muzeja "Rīgas Birža" pastāvīgajā ekspozīcijā - Gleznu galerijā. 

Šo un citus LNMM dārgumus tuvplānā varat aplūkot arī
šeit
, kā arī iepazīties ar tiem īpaši izveidotajā tematiskajā sadaļā -
100 dārgumu mākslas muzejā
.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!