Alūksnes mākslinieki vēlas atdzīvināt pilsētas leģendu par Katrīnas riteni. Tāpēc tieši Katrīnas dienā, 25.novembrī, pilsētā notiks īpaša akcija - dižozola galotnē uzvilks ratu riteni.
Par to BNS informēja Alūksnes novadpētniecības un mākslas muzeja zinātniski izglītojošā darba organizatore Natālija Pomerance.

"Līdz ar to Alūksne atgūs savu Katrīnas riteni un arī leģendu par to. Leģenda ir tāda, ka ozola galotnē uzvilktais ir ratu ritenis, kas ar lielu sparu nokritis krievu - zviedru kara laikā, kad Pēteris pirmais projām vedis Ernsta Glika mazmeitu. Tas noticis 18.gadsimtā. Bet patiesībā ritenis ozola galotnē nokļuva tikai šā gadsimta 20.gados, kad to tur uzlika 7.Siguldas kājnieku pulka karavīri. Lai stārķis ligzdu tur vītu un lai pēc kara dzimtu bērni," sacīja Pomerance.

25.novembra pēcpusdienā no pulksten 15 līdz 16. Alūksnē, pils parkā, ozola galotnē tiks uzlikts ratu ritenis, jo iepriekšējais, kas tajā stāvēja visu šo gadsimtu, pirms diviem gadiem nokritis.

Pomerance bilda, ka īsti nezina, kā tas viss notiks un kā riteni uzdabūs ozola galotnē - tā būšot vesela atrakcija, kuru noskatīties noteikti ieradīsies daudz interesentu. Ar modernu tehniku piedalīties un palīdzēt solījušies elektrotīklu darbinieki, daļu darba paveikšot arī Alūksnes mākslinieku draugi alpīnisti.

Milzīgais koka ratu ritenis, kas paredzēts uzstādīšanai ozola galotnē, esot atvests no Ates dzirnavu muzeja, kur savu laiku jau nokalpojis.

Pomerance teica, ka alūksnieši gribot ar šo riteni "ieripot nākamajā gadsimtā".

Pēdējos gados gan stārķis ozola galotnē ligzdu nav vijis. Pomerance stāstīja, ka varbūt stārķis baidījies, jo jūkošajā un brūkošajā ratu ritenī ligzdošana nav pietiekami stabila. Muzeja darbiniece cerot, ka jaunais un stabilais Katrīnas ritenis stārķim patikšot labāk.

Ideja par Katrīnas riteņa uzvilkšanu ozolā piederot vietējam māksliniekam Gintaram Čerbikovam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!