Foto: Publicitātes foto
Kultūras centra "Grata JJ" mākslas galerijā "MuseumLV" no 11. janvāra līdz 22. Februārim būs aplūkojama latviešu gleznotāja Alekseja Naumova un igauņu arhitekta Vilena Kinnapu (Vilens Künnapu) izstāde "Vieta. Tēls. Enerģija", portālu "Delfi" informē galerijas pārstāvji.

Vilens Kinnapu – viens no ievērojamākajiem Igaunijas arhitektiem, kurš savā radošaja darbībā ir pievērsies arī glezniecībai . Šajā projektā Alekseja Naumova un Vilena Kinnapu interešu lokā ir arhitektūra, kā vietas un formas iemiesotāja un glezniecība, kurā krāsa ir sižets un tēls. Kā raksta galerijas pārstāvji, enerģiju mākslinieki uzņem no vides, transformējot caur savu personību, tā tiek materializēta un nodota skatītāju vērtējumam. Krāsas un vides formu attiecības veido izstades iekartojuma pamatideju.

Darbi ir tapuši sadarbībā, gleznojot plenērā daudzās pasaules valstīs. Bieži abu mākslinieku radošā sinerģija ir burtiska – izvēlētas kopīgas glezniecības vietas.

Mākslinieki satikās Latvijā, Užavas plenērā. "Vieta. Tēls. Enerģija" ir jau trešā abu autoru kopīgā izstāde, kas šoreiz notiek Rīgā. Iepriekš bijušas abu kopīgās izstādes Tallinā "Fahle" galerijā un Losandželosā "Venice Beach".

Kā papildinājums abu autoru gleznām un skicēm aplūkojams arī telpisks objekts "Tornis", kuru īpaši šim projektam ir radījuši abi mākslinieki. Objekts izgatavots un uzstādīts ar kultūras centra "GrataJJ" mākslas galerijas "MuseumLV" atbalstu.

Alekseja Naumova (1955) vārds Latvijā ir labi zināms. Viņa ekspresivās, plenērā ala prima gleznotās, krāsās krāšņās lielformāta ainavas guvušas arī plašu starptautisku atzinību. 2017. gadā notika vērienīga Alekseja Naumova personālistāde Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā. Kopumā sarīkotas vairāk kā sešdesmit personālizstādes, kā arī notikuši daudzi kopprojekti Latvijā un ārvalstīs – piemēram, ASV, Indijā, Ungārijā, Krievijas Federācijā, Baltkrievijā, Šveicē, Somijā, Itālijā, Zviedrijā, Apvienotajā Karalistē, Francijā, Portugālē un citur.

Pilnībā pārvaldot seno tehniku, Naumovs gleznojis freskas daudzās pasaules pilsētās. Māksliniekam tuvas ir arī grāmatu ilustrācijas – šogad Aleksejs Naumovs bija prestižās Bratislavas ilustrāciju biennāles žūrijas loceklis un tika ievēlēts par tās prezidentu.

Kā pedagogs Aleksejs Naumovs strādā Latvijas Mākslas Akadēmijā kopš 1985. gada, bet no 2007. līdz 2017. bija šīs augstskolas rektors.

Arhitekts Vilens Kinnapu1948) projektējis daudzus nozīmīgus objektus Igaunijā un Skandināvijas valstīs, piedaloties starptautiskos konkursos, ticis apbalvots ar dažādām godalgām.

"Kad es projektēju mājas, es jūtos kā gleznotājs, kad es gleznoju, es jūtos kā arhitekts. Es izbaudu abus šos procesus", saka mākslinieks. Arī Kinnapu arhitektūras darbos un instalācijās liela nozīme ir krāsai. Kinnapu skulptūras, telpiskie objekti un instalācijas eksponēti tādās nozīmīgās arhitektūras izstādēs kā "Taiwan Design Expo 2005", Venēcijas biennāle 2006, un 2008, Londonas arhitektūras festivāls 2010.
Kā gleznotājs Vilens Kinnapu piedalās izstādēs kopš 2013. gada.

Arī pedagoģiskā darbība saista abus māksliniekus – Vilens Kinnapu ir profesors Tallinas un Tartu universitātēs kā arī viesojas Skandināvijas valstu augstskolās kā vieslektors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!