Foto: Publicitātes foto

Izstādes Latvijas Nacionālajā bibliotēkā un Dzelzceļa muzejā, jauno fotogrāfu darbu izvērtēšana, pašizdotas fotogrāmatas, lekcijas, diskusijas un pat fotomāksla sabiedriskā transporta pieturās galvaspilsētā – maijs ir festivāla "Rīgas Fotomēnesis" laiks. Par festivāla galvenajiem akcentiem, ko nepalaist garām, īsā ekspresintervijā stāsta "Rīgas Fotomēneša" programmas vadītājs un fotogrāfs Arnis Balčus.

Pirmais "Rīgas Fotomēnesis" pirms diviem gadiem pievērsās cilvēku sevis meklējumiem šodienas urbānajā telpā. Kas šogad būs festivāla uzmanības centrā?

Šī gada festivāla tēma ir "Teritorijas, robežas un savienojumi" un mākslinieki reflektē gan par šodienas sociālpolitiskajām problēmām, gan saviem personiskajiem izaicinājumiem. Tās nav tikai ģeogrāfiskas robežas, bet arī tās, kas veidojas starp cilvēkiem vai mūsos pašos. Tas nozīmē, ka mēs pievēršamies aktuāliem jautājumiem un fotogrāfija šeit ir lielisks medijs, kas palīdz saprast un kritiski izvērtēt mums apkārt notiekošos procesus.

Ko vēl jaunu ir iespējams atklāt fotogrāfijā?

Fotogrāfija attīstas tāpat kā viss pārējais šajā pasaulē. Ja tēmas nemainās, tad mainās veids, ar kādiem vizuāliem paņēmieniem šīs tēmas risināt. Fotogrāfija ir kā valoda, kurā nemitīgi nāk jauni vārdi, jaunas nozīmes, taču atšķirībā no teksta – tas notiek vēl fundamentālākos tempos.

Festivāla programmā ietvertas 10 izstādes un 30 notikumi. Ko, tavuprāt, nevajadzētu palaist garām festivāla laikā?

Pirmkārt, 15 starptautisku mākslinieku izstādi pilsētvidē, kuri saistošā un atraktīvā veidā interpretē festivāla tēmu. Fakts, ka šī izstāde norisinās sabiedriskā transporta pieturvietās, fotomākslu rada pieejamu cilvēkiem, kas ikdienā uz muzejiem un galerijām neiet. Otrkārt, izstādes "Teritorijas" un "Self Publish Riga" Dzelzceļa muzejā. "Teritorijas" ir septiņu mākslinieku izstāde, kurā katrs unikālā, reizēm pat provokatīvā veidā pievēršas publiskajām un personiskajām teritorijām, kamēr "Self Publish" būs iespējams aplūkot daudz interesantu fotogrāmatu. Un treškārt, FK Balvas pasākumu 20. maijā koprades telpā "The Mill", kur 10 jaunie Latvijas fotogrāfi uzstāsies ar savām darbu prezentācijām. Tā ir iespēja redzēt, cik radoša un inovatīva ir mūsu jaunākā paaudze.

Kādu attīstību nākotnē to saredzi "Rīgas Fotomēnesim"?

Ilgtermiņā svarīgi ir panākt divas lietas – iesaistīt pēc iespējas lielāku auditoriju un iekļauties starptautiskā apritē. Tas, protams, pozitīvi ietekmēs Latvijas kultūru kopumā. Pirmo mēs cenšamies panākt veidojot dažādus pasākumus ārpus tradicionālās galeriju un muzeju vides, iesaistot jauniešus, kā arī izvēršot izglītības programmu. Otro – veidojot festivāla programmu ar akcentu un šī reģiona fotomākslu. Eiropā ir simtiem foto festivālu un neviens šeit nebrauks skatīties to, ko var atskatīties citviet, tāpēc mēs pievēršamies tam īpašajam un neparastajam, kas notiek Latvijā un mūsu kaimiņvalstīs.

Jau ziņots, ka šogad festivals "Rīgas Fotomēnesis" notiek no 2. maija līdz 16. jūnijam. Plašāk par festivāla programmu – rigasfotomenesis.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!