Foto: Publicitātes attēli

Par visdārgāko šī brīža mākslas tirgus mākslinieku, pēc Francijas kompānijas "Artprice" datiem 2011. kļuvuši ķīniešu mākslinieki Čangs Dacjaņs un Ci Baiši , pārspējot līdzšinējo līderi Pablo Pikaso, raksta ārvalstu prese.

Izsolēs pagājušā gada laikā Čanga Dacjaņa darbi pārdoti par 506.7 miljoniem ASV dolāru, kamēr līdzšinējā pasaules dārgākā mākslinieka Pablo Pikaso darbi pārdoti par 311.6 miljoniem ASV dolāru.

Pikaso šajā reitingā bijis nepārspēts līderis kopš 1997. gada, izņemot vienu reizi, kad 2007. gada par dārgāko mākslinieku kļuva Endijs Vorhols.

Arī 2011. gada sarakstā atrodams Vorhola vārds – viņa darbi pērn pārdoti par 324.8 miljoniem dolāru, kas ierindojis viņu saraksta trešajā vietā.

Saraksta otrajā vietā atrodas 19. gadsimta ķīniešu mākslinieks Ci Baiši, kura darbi izsoļu namos pārdoti par 445.1 miljoniem ASV dolāru.

Kā komentē "Bloomberg" eksperti, izmaiņas šajā reitingu sarakstā, kurā ir iekļauti 450 dažādi mākslinieki, atspoguļo globālā mākslas tirgus tendences un Ķīnas pozīcijas nostiprināšanos. 2011. gadā ķīniešu tēlotājmāksla sastādīja 39% no kopējā mākslas tirgus, savukārt 2010. gadā tie bija 33%.

Tāpat arī eksperti uzsver, ka ķīniešu mākslinieki ir maz pazīstami pasaulē, bet tie ir augstu novērtēti pašā Ķīnā.

"Augstās pozīcijas šajā sarakstā liecina, ka ķīniešu kolekcionāri labprātāk izvēlas ieguldīt Ķīnas mākslas darbos," komentē "Bloomberg".

Līdz šim augstākie Pablo Pikaso darbu pārdošanas rādītāji bija 2010. gadā, kad par 106,482 dolāriem tika pārdota glezna "Nu au Plateau de Sculpteur"/"Kailā, zaļās lapas un skulptūra", kas ir visu laiku lielākā summa, kāda atdota par mākslas darbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!