Foto: Scanpix
Laikmetīgās mākslas žurnāls "ArtReview" aptaujā noskaidrojis, ka šī brīža ietekmīgākais mākslinieks pasaulē ir slavenās saulespuķu sēklu instalācijas autors, ķīniešu gleznotājs un arhitekts Ai Veiveijs (Ai Weiwei), raksta ārvalstu prese.

Pats mākslinieks, kurš par savu kritisko attieksmi pret Ķīnā valdošo režīmu, šogad pavasarī tik apcietināts un cietumā pavadīja gandrīz trīs mēnešus, intervijā BBC komentējis, ka it nemaz nejūtas ietekmīgs.

"ArtReview" eksperti viņu izvēlējušies gan mākslas darbu, gan politisko un cilvēktiesību aktivitāšu dēļ.

Ķīnas varas iestādes jau paspējušas izteikt savu kritiku pagodinošajam apbalvojumam, uzskatot, ka Ķīna ir daudz citu lielisku mākslinieku un Veivejs izvēlēts tikai politisku motīvu dēļ.

"Art Review" redaktors Marks Rapolts oponējis, ka balvas saņēmēja izvēlei nav bijis nekā kopīga ar politiku: "Viņa darbība arī citiem māksliniekiem devusi sajūtu, ka viņi nestrādā kaut kādā priviliģētā zonā, ko ierobežo galeriju un muzeju sienas."

"Viņš paplašinājis mākslas ietekmes robežas, kā mākslas valodā runāt par svarīgo," teikts Rapolta paziņojumā.

Arhitekts, gleznotājs un sabiedriskais aktīvists Ai Veiveijs ir viens no pasaulē populārākajiem mūsdienu ķīniešu māksliniekiem. Viņš ir līdzautors Pekinas Olimpisko spēļu stadiona projektam, bet viens no slavenākajiem darbiem ir "Saulespuķu sēklas" - 100 miljoni porcelāna saulespuķu sēklu, kas 2010. gada rudenī bija apskatāmas Modernās mākslas Teita galerijā Londonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!