Foto: Publicitātes foto
Ogres Vēstures un mākslas muzejā no 21. janvāra skatāma Ernesta Vītiņa personālizstāde "Aizstiklija", kurā būs eksponēti īpaši šai izstādei veidoti darbi.

Ernests Vītiņš ir viens no retajiem māksliniekiem pasaulē, kurš nodarbojas ar lielizmēra stikla krāvuma tēlniecību. Piemēram, grandiozā, 22 tonnas smagā stikla skulptūra "Dabā", kas atrodas Latvijas Universitātes Dabaszinātņu centra foajē, ir lielākais ar rokām darinātais laikmetīgās stikla mākslas darbs Baltijā.

"Kārtojot stiklu slāņos, mākslinieks panāk atmosfēriskā dziļuma efektu. Stikla krāvuma mākslas burvība atklājas tās atstarošanas un caurspīdības mijiedarbībā. Aizstiklija ir mākslinieka prāta pasaule ar radošām spriedzēm, gandrīz necaurredzamiem sajūtu miglojumiem un apzinātiem, intensīviem mirdzumiem. Ļaušanos šīm noskaņām īpašu vērš iespēja ieraudzīt vairāk par glīti nostrādāto mākslas darbu seju," raksta izstādes veidotāji.

Ernests Vītiņš (1984) ar izcilību beidzis Latvijas Mākslas akadēmijas Stikla mākslas katedru, maģistra darbam izgatavojot Latvijā pirmo stikla kapu pieminekli, un šī joprojām ir viena no viņa darbības nozarēm.

Vītiņa skulptūra "Effigie Sui", kas apskatāma arī šajā izstādē, 2021. gadā tika iekļauta Londonas Mākslas biennālē.

2014. un 2016. gadā Vītiņš tika nominēts Latvijas Mākslas akadēmijas apbalvojumam, izvērtējot ieguldījumu Latvijas kultūrā, starptautiskās atpazīstamības veicināšanā un akadēmiskās mākslas izglītības attīstībā.

2019. gadā mākslinieks saņēma sabiedrisko mediju balvu "Kilograms kultūras" vizuālās mākslas kategorijā par personālizstādi "Stikla labirintā" Rīgas Mākslas telpā.

Viņa triju stikla krāvuma solu kompozīcija tika nominēta Latvijas Dizaineru savienības 2017. gada Dizaina balvai individualizētu dizainu kategorijā.

2021. gada vasarā Vītiņš kopā ar 11 starptautiski nozīmīgiem stikla māksliniekiem piedalījās izstādē "Stikla balss. Sadarbība" Rīgas Biržā, reflektējot par sociālo un privāto telpu, aizejošās kultūras liecībām modernajā pasaulē, komunikācijas un cilvēku mijiedarbības nozīmi
Ernesta Vītiņa darbi atrodas dažādās pasaules valstīs – ASV, Krievijā, Vācijā, Maltā, Japānā u.c.

Izstāde Ogres muzejā būs apskatāma līdz 20. martam. Izstādes kuratore: Linda Vītiņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!