Foto: Publicitātes attēls

Muzejā "Raiņa un Aspazijas vasarnīca", Jāņa Pliekšāna ielā 7, Jūrmalā no šā gada 18. oktobra līdz 2020. gada 21. februārim būs aplūkojama mākslinieka Ilmāra Blumberga (1943 – 2016) zīmējumu izstāde "Ilmārs Blumbergs. Beigas ir". Tajā pirmo reizi plašākai publikai būs aplūkojami darbi, kas tapuši 2015. gadā Tenerifē, īsi pirms mākslinieka došanās mūžībā.

Izstādē būs apskatāms 2015. gada novembrī Tenerifē tapušais Ilmāra Blumberga 23 zīmējumu cikls uz rokas lējuma papīra. Darbos redzama mākslinieka izvērstā tēma par cilvēka nāvi – aprimis vulkāns, sacietējusi lava, tumsas un gaismas vija, kalna virsotne, mēness spēles, cipreses, par to liekot domāt arī darbu nosaukumiem – "Skumjas", "Četras pēdējās dziesmas", "Sāpes", "Mēs satiksimies memuāros", "Dzīve bija brīnišķīga", kā arī fināla darbs "Beigas ir". Pēdējie Ilmāra Blumberga zīmējumi ir spēcīgi, vienkārši, viņa būtībai atbilstoši, iezīmējot pazemes, zemes un debesu joslu.

"Tenerifes zīmējumos ārējā telpa ir sarāvusies miniatūrā formātā, kustība palēninājusies. Ir izpletusies apziņas telpa. Tajā plaukst skaistuma instinkts, bauda uz detaļām, faktūru, toņiem. Tajā ir dabas iejūsma un pastāvīga trauksme, kas sakāpj līdz panikai un bailēm zaudēt modrību. Mākslinieks koncentrējas uz personiski vissvarīgāko," Ilmāra Blumberga zīmējumus raksturo mākslas vēsturniece Anita Vanaga.

Izstādi rīko Blumberga fonds sadarbībā ar Memoriālo muzeju apvienību, izstādes tapšanu atbalsta Baltic International Bank.

"Mākslinieka darbu regulāra izstādīšana ļauj nodrošināt radītā mākslas mantojuma pēctecību un joprojām iepazīstināt ar jauniem darbiem, kuri iepriekš nav bijuši eksponēti. Tādi būs apskatāmi arī šajā izstādē, kuras tēma ir dziļi personīga un skaudra", sacīja Blumberga fonda pārstāvis Ilmārs Blumbergs juniors.

Ilmārs Blumbergs darbojās scenogrāfijas, grafikas, glezniecības, instalācijas, grafiskā dizaina, grāmatu ilustrācijas, filmu producēšanas, fotogrāfijas un tēlniecības jomās. Viņš bija viens no ievērojamākajiem novatorisko tendenču pārstāvjiem 70. gadu latviešu scenogrāfijā. Ilmārs Blumbergs piedalījies nozīmīgās mākslas izstādēs pasaulē – 2001. gadā ar filmu "Burvju flauta" (rež. Viesturs Kairišs) pārstāvējis Latviju 49. Venēcijas biennāle, viņa darbi bijuši eksponēti izstādē "Baltijas laiks" "Galerie im Taxipalais" un "Galerie des Landes, Tirol" Insbrukā, Austrijā (2002.), izstādē "Testimonio de la Fe", "Museo de la ciudad de Madrid" Madridē, Spānijā (2002.) u.c. Realizētas nozīmīgas mākslinieka personālizstādes Vācijā, Francijā, Norvēģijā un citur.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!