Foto: Publicitātes foto
Valmiermuižas parkā līdz 20. novembrim, ik dienu no pulksten 17 līdz 22 ir skatāma mākslinieka Kriša Salmaņa meditatīvā video instalācija "Ausma". Svinot valsts svētkus novembrī, Valmiermuižā izceļ nozīmīgas idejas un to devumu nacionālās pašapziņas stiprināšanā.

Instalācijas idejas autors ir mākslinieks Krišs Salmanis, bet mūzikas autors – Jēkabs Nīmanis, kura radītās kokles skaņas instalācijai piešķir meditatīvu noskaņu, 3D animācija – Gints Apsīts, teksta autors – Ingus Josts.

Mākslinieks Krišs Salmanis par koncepciju saka: "Animācijā "Ausma" mēģinu iztēloties, kā es justos 18. gadsimta pirmajā pusē, kad Vidzemē ieradās aizrautīgi brāļi amatnieki no Hernhūtes un īsā laikā guva žilbinošus panākumus, nevis nostājoties pāri latviešu zemniekam, bet strādājot plecu pie pleca, mācot jaunu ticību un iedrošinot atgūt pašcieņu. Saiešanas namu gaisma droši vien bija ļoti vilinoša. Un pēc piecpadsmit gadiem aizlieguma dēļ draudošā tumsa droši vien šķita jo kontrastējošāka. Animācijā skatāms instalācijas modelis, kas simbolizē herhūtiešu brāļu ierašanos. 15 sekunžu laikā prožektori kļūst aizvien spožāki, tad tie strauji nodziest, lai pēc pusminūtes atkal iegaismotos."

Kā norāda Valmiermuižas kultūras biedrības pārstāvji, video instalācijai ir ērta piekļūstamība – ar bērnu ratiņiem un arī ratiņkrēslā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!