Foto: Vida Press
Šodien aprit 65 gadi vienai no mūsdienu pasaules atzītākajām un slavenākajām zvaigžņu fotogrāfēm Annai Lū Leibovicai jeb vienkārši Annijai Leibovicai.

Atšķirībā no simtiem citu fotogrāfu, kuri zvaigznes gaida pie durvīm, tām dodoties iepirkties, vai paslēpušies ķīķerē pludmaļu kāpās, Leibovicu pasaulsaveni dziedātāji, aktieri un politiķi uz fotosesijām lielākoties aicina paši. Tas ļāvis amerikāņu fotogrāfei radīt fotogrāfijas, kuras tiek uzskatītas par popkultūras ikonām vai pat jaunāko laiku vēstures spilgtākajām lieciniecēm.

Viņas slavenākie darbi savulaik tapuši pēc žurnāla „Rolling Stone” pasūtījuma, taču patlaban fotogrāfes darbi bijuši redzami jau uz desmitiem dažādu pasaulslavenu žurnālu vākiem, piemēram, "Vogue" un "Vanity Fair".

Savukārt par pašu populārāko Leibovicas fotosesiju tiek uzskatīta Džona Lenona un Joko Ono dubultportretu sesija. Tā pēc „Rolling Stone” pasūtījuma notika 1980. gada 8. decembrī, tikai piecas stundas pirms Lenons tika nošauts.

Foto: AFP/Scanpix

Uzņemot šo foto, Annija Leibovica lika slavenajam bītlam novilkt drēbes un apgulties blakus Ono uz grīdas. Sākotnēji arī viņa vēlējās novilkt augšiņu, taču fotogrāfe lika to atstāt, negaidīti radot ļoti spēcīgu iespaidu - lielajam Lenonam šķietami liekot karāties pie trauslās partneres sāna.

Pirmā "Polaroid" fotogrāfija tik ļoti saviļņoja pašu Lenonu, ka viņš prasījis Leibovicai, lai tas noteikti būtu uz žurnāla vāka. Viņa solījumu turēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!