Foto: AFP/Scanpix
Britu mākslinieks Demjens Hērsts 7. jūnijā svin savu piecdesmito dzimšanas dienu. Savu popularitāti ieguvis deviņdesmito gadu laikā, viņš ir viens no slavenākajiem un bagātākajiem māksliniekiem pasaulē.

Savu provokatora dabu Hērsts iemantojis jau agri. Pirmais viņa karjeras "lūzuma punkts" bija izstāde 1990. gadā, kurā Hērsts bija eksponējis darbu ar nosaukumu " A Thousand Years" - lielu stikla akvāriju, kurā atradās pūstoša govs galva, kā arī tārpi un mušas, kas to ēd. Šis bija pirmais Hērsta darbs, kas ieguva uzmanību - to arī iegādājās kolekcionārs Čārlzs Saatči. Tajā laikā Hērsts izteicies, ka nevar sagaidīt brīdi, kurā varēs izstādīt jebko, un pārējiem tas būs jāatzīst par mākslu.

Hērsta darbi visaugstāko pārdošanas cenu sasniedza laikā no 2005. līdz 2008. gadam - toreiz iegādātie darbi tagad tiek pārdoti par aptuveni 30 procentiem lētāk. Kopš 2009. gada izsolēs tikuši piedāvāti aptuveni 1700 Hērsta darbi, taču aptuveni par trešdaļu no tiem pircēji nav izrādījuši interesi.

Pieprasījuma krišanos mākslas tirgus eksperti skaidro ar Demjena Hērsta darbu pārprodukciju un pieejamību. Māksliniekam raksturīgi vairumā tiražēt pašam savus darbus un atsevisķu objektu radīšanā viņam palīdz iespaidīga palīgu komanda.

Hērsts gan joprojām tiek uzskatīts par vienu no komerciāli veiksmīgākajiem mūsdienu māksliniekiem - viņa darbu vērtība sasniedz 350 miljonus ASV dolāru. 2008. gadā mākslinieks ar "Sotheby's" starpniecību organizēja divas vērienīgas savu darbu izsoles, kur nopelnīja aptuveni 206 miljonus dolāru.

Līdz šim pats dārgākais atklātajās izsolēs pārdotais Demeja Hērsta darbs ir objekts "Lullaby Spring" - instalācija, kurā attēlots lielizmēra zāļu skapis, kas 2007. gadā tika pārdots par 19.4 miljoniem dolāru. Viņa slavenais, briljantiem inkrustētais galvaskauss slēgtajā izsolē pārdots ievērojami dārgāk. Tā vērtība tiek lēsta ap 100 miljoniem dolāru.

Pats zināmākais Hērsta darbs ir "The Physical Impossibilities of Death in the Mind of Someone Living" - formalīnā iebalzamēta tīģerhaizivs, kas pirmoreiz izstādīta 1991. gadā.

Demjens Hērsts ir viens no spilgtākajiem "Young British Artists" paaudzes māksliniekiem, kurs 90. gadu sākumā atklāja pazīstamais Londonas galerists un mākslas tirgotājs Čārlzs Saatči. Tieši viņš kļuva par lielāko Hērsta darbu kolekcionāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!