Dzejnieces Elzas Ķezberes 95 gadu jubilejas zīmē nācis klajā dzejas kopkrājums divos sējumos "Elza Ķezbere. Dzeja". Tā atvēršanas svētki notiks Rīgas Latviešu biedrības namā 27. jūlijā plkst. 18.00, portālu "Delfi" informēja apgāda "Valters un Rapa" pārstāvis Kaspars Poikāns.
Sējumos apkopoti līdz šim iznākušie dzejoļi krājumos "Profils stiklā" un "Dziedošais gliemežvāks", "Vēstules Pēram Gintam", "Jāapsnieg", "Dziesma par dzērvi", "Krēslainie spoguļi", "Ilūzijas" un "Koncerts".

Pirmos Elzas Ķezberes dzejas krājumus "Profils stiklā" (1937) un "Dziedošais gliemežvāks" (1938) caurvij estētisks skaistuma patoss, sapņaina romantika, gremdēšanās pagātnē un pagātnes tēlos, ilgas un vilinājums pēc mīlestības, sievišķīga un klusināta mazo, bet skaisto lietu un parādību pielūgsme kamerstila tēlainībā. Krājums "Vēstules Pēram Gintam" pēc pirmizdevuma 1938. gadā izdots vēl sešas reizes, bet no daudzajām dzeju grāmatām īpaši jāizceļ personisko sāpju un visas tautas liktens traģikas pārpilnais "Jāapsnieg" (1943). Romantiska kamerstila liriķe, kam dzejas pasauli līdz tam piepildījušas greznas, trauslas lietas, mūzika, literāru tēlu reminiscences, franču, japāņu kultūras klātbūtne, pret varmācību saslienas ar skaudras realitātes, personiskas traģēdijas apzīmogotu liriku.

Elzas Ķezberes dzejas pasaulē iezīmējas Latvijas laiks, bēgļu gadu izjūtas un trimdas gadi Ņujorkā. Pārklājoties laikiem, laikmetiem un sapņiem par īstenību, meklējot skaisto un meklējot mīlestību, dzejā atklājas plaša izjūtu gamma – tā ir romantiska ilgošanās un sapņošana līdz pat skaudrām sāpēm, ilgas pēc tuva cilvēka, pēc savām mājām, savas zemes un Latvijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!