Foto: Publicitātes foto

Izdevniecība "Liels un mazs" laidusi klajā Ievas Samauskas garstāsts jaunākā un vidējā skolas vecuma bērniem "Čarlīnes deguns" un tā pielikums "Čarlīnes putnu burtnīca", ko veidojusi māksliniece Ieva Jurjāne.

"Šī ir grāmata, kurā ar parastiem cilvēkiem parastā pilsētiņā notiek neparastas pārvērtības, piedzīvojumi un brīnumi, turklāt tajā gluži kā enciklopēdijā slēpjas daudz zināšanu par putniem, dabu un cilvēkiem," stāsta izdevniecības pārstāvji.

Ieva Samauska (1969) ir daudzu bērnu grāmatu autore, kas raksta gan prozu, gan dzeju. Savukārt Ieva Jurjāne pazīstama gan kā scenogrāfe, gan gleznotāja un ilustratore. Grāmatas tapšana, sabalsojoties ar citiem svarīgiem iespaidiem, beidzamajā laikā ļoti aktivizējusi mākslinieces interesi par putniem, viņas zīmējumi nesen bija vērojami personālizstādē "Putni pienāk tuvāk".

"Stāsts dzimis no fantastiskas, bet bērna iztēlei pavisam viegli iedomājamas idejas: kā būtu, ja deguna vietā cilvēka sejā parādītos putns? Šī trakā doma iešaujas prātā Čarlīnei. Grāmatas galvenā varone ir klusa sieviņa, kas kopj kazu un gatavo lielisku mājas saldējumu. Viņa ir labsirdīga, panaiva, sociālās attiecībās un naudas lietās visai neaizsargāta, un nekā nespēj tikt galā ar parādu, kurā ievilināta pret savu gribu. Toties viņa ir gatava palīdzēt gan cilvēkiem, gan putniem un gliemežiem. Galvenais, Čarlīne apveltīta ar ļoti jūtīgu uztveri un iztēli, ir tiklab dzīvās dabas, kā cilvēku raksturu redzīga vērotāja, un spēj ticēt brīnumiem kā bērns. Čarlīnes vēlēšanās negaidot piepildās: kādu dienu gan viņai, gan visiem pārējiem pilsētniekiem degunu vietā parādās putni," grāmatas sižetu ieskicē izdevēji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!