Šoreiz savu grāmatu plauktu izskatīja un piecas labas grāmatas rudens vakaram ieteica literāte Anna Foma jeb īstajā vārdā Agnese Rutkēviča.

Jau ziņots, ka šī gada Dzejas dienu laikā iznāca Annas Fomas dzejoļu krājums "Jaunā Vāgnera klusēšana".

Dzejnieks Arvis Viguls par viņas krājumu raksta: "Iesoļodama literatūras saulītē, Anna Foma, šķiet, ir jauneklīgākā jaunās dzejas pārstāve. Taču ne tajā ziņā, ka viņas dzeja būtu jauneklīgi naiva vai lolotu ilūzijas salabot klibo pasauli. Drīzāk te rodama atvērtība jauneklīgai jūsmai par pasaules kultūras dārgumiem - ar šo spēju, ko tekstā un ar tekstu dzīvojošie ļaudis laika gaitā nereti zaudē.Annai Fomai literatūra vai mūzika ir nevis jau noticis, lasi, miris mākslas fakts, bet iespēja pielaikot dažādas sejas, meklējot atbildi uz jautājumu "kas es esmu?". Un, protams, jautājums ir svarīgāks par iespējamajām atbildēm."

Jāks Jeerīts 'Mainīgais', Mansards


Foto: Mansards

Jāks raksta par vēstnieka amatā pavadīto laiku Rīgā. Izlasot šo grāmatu, iespējams, kāds no jums gribēs kļūt par vēstnieku.

Grāmatā sastopams ne tikai rudens, bet arī vasara. Ja kādam gribas sasildīties - atliek uzšķirt lappusi, kurā Jāks dodas caur mežu uz velosipēda.

Patti Smith 'Just kids', Bloomsbury

Foto: Publicitātes attēli
Lasot Patijas stāstu par divu cilvēku mīlestību ikviens, kurš ir klausījies viņas dziesmas, (šī gada jūnijā iznāca viņas jaunākais studijas albums "Banga", kurā sadzirdami gan Bulgakovs, gan Tarkovskis) jutīs, cik maģiski viņas balss pavadībā pavadīt lietainus rudens vakarus un, iespējams, kādā brīdī attapsieties Čelsijas hotelī.

Ādams Zagajevskis 'Svešā skaistumā', Satori, atdzejojusi Ingmāra Balode


Foto: Publicitātes attēli

Tā kā pati pirms gandrīz četrim gadiem kādu laiku pavadīju Krakovā, šī Ingmāras Balodes latviski atdzejotā poļu dzejnieka grāmata ir mans "glābējsalmiņš", kad uzmācas ilgas pēc Polijas vai sveša skaistuma.

Oļģerts Kroders 'Mēģinu būt atklāts', Zvaigzne ABC


Foto: Zvaigzne ABC

Daudzi zina Viņa izrādes, daudzi zina Viņa mūža mīlestību - teātri un vienmēr aktuālo
"Būt vai nebūt",
bet ļoti liktenīgs varēja būt arī Oļģerta Krodera laiks izsūtījumā - bet Viņš palika.

Paldies Viņam par to.

Jūnass Jūnasons 'Simtgadnieks, kas izkāpa pa logu un pazuda', Zvaigzne ABC


Foto: Publicitātes attēli

Grāmatu, kuru bīstami lasīt atklāti publiskās vietās - jūsu smiekli jūs nodos.

Lasiet vienatnē, lasiet autobusā, lasiet to visur - šis ir pierādījums tam, ka literatūra var izglābt (ja ne dvēseli), tad uzlabot omu pavisam noteikti - it sevišķi, ja galvenais varonis nav gudrāks par jums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!