Foto: Arhīva foto

Otrdien, 13. novembrī, pulksten 20.00, sagaidot dzejnieka Ojāra Vācieša 85. gadskārtu, Latvijas Nacionālās bibliotēkas ātrijā jau 16. reizi pasniegs Ojāra Vācieša literāro prēmiju dzejā, atklās dzejas ierakstu albumu “Runā Ojārs Vācietis” un izrādīs īpaši dzejnieka jubilejai veidotu koncertuzvedumu “Būs pali”, pirmatskaņojot jaundarbus korim ar Ojāra Vācieša dzeju.

Ojāra Vācieša prēmija pirmoreiz pasniegta 1984. gadā, par kuras laureātiem kļuva dzejnieki Jānis Peters, Vitauts Ļūdēns un Ivans Dračs, 1988. gadā prēmiju saņēma Vizma Belševica, Māra Zālīte, Jānis Baltvilks un Juris Kronbergs, bet 1993. gadā Imants Ziedonis, Māra Mellēna, Ernests Spics, Valdis Muktupāvels un Guntars Godiņš.

2003. gada Ādažu novada dome (Ādaži) kopā ar Carnikavas novada domi atjaunoja Ojāra Vācieša prēmiju, kopš 2011. gada prēmiju pasniedz Carnikavas novada dome, un tās laureātu vidū ir Jānis Rokpelnis, Amanda Aizpuriete, Inese Zandere, Inga Gaile, Andra Manfelde, Pēteris Brūveris, Imants Auziņš, Ronalds Briedis, Edvīns Raups, Leons Briedis, Anna Auziņa, Anna Dzintare, Māris Salējs (Marians Rižijs).

Ojāra Vācieša literārā prēmija dzejā tiek pasniegta reizi gadā par iepriekšējā literārajā gadā izdotu dzejoļu krājumu. Pērn par prēmijas laureāti kļuva dzejniece Anna Auziņa, saņemot naudas balvu par dzejas krājumu "Annas pūra govs", ko klajā laidusi izdevniecība "Neputns".

Pasākuma laikā iecerēts arī atklāt Ojāra Vācieša biedrības, Ojāra Vācieša muzeja un apgāda "Upe tuviem un tāliem" izdoto dzejas ierakstu albumu "Runā Ojārs Vācietis", kurā 13 audio diskos apkopoti Ojāra Vācieša balss ieraksti.

Pasākuma kulminācijā gaidāms koncertuzvedums "Būs pali", kurā tiks izpildīta kormūzika un solo dziesmas ar Ojāra Vācieša dzeju, kā arī tiks pirmatskaņotas Ojāra Vācieša 85. jubilejai veltītas oriģinālkompozīcijas – komponista Artura Maskata dziesmu cikls ar dziesmām "Meiteņu valsis", "Dod rokas savas" un "Liepziedā", kā arī komponista Edgara Raginska jaundarbs jauktam korim "Nedaliet bēdas".

Koncertuzvedumā "Būs pali" piedalās Carnikavas jauktais koris "Vēja balss" (diriģents Jurģis Cābulis), Rīgas kamerkoris "Ave Sol" (diriģents Andris Veismanis), solisti Mārtiņš Zvīgulis un Katrīna Paula Felsberga, aktieri Vilis Daudziņš un Jānis Kronis.

Pasākumu rīko Carnikavas novada pašvaldība sadarbībā ar Ojāra Vācieša muzeju un Ojāra Vācieša biedrību. Carnikavas novada iedzīvotāju nokļūšanai uz LNB tiks nodrošināts autobuss ar atiešanas laiku pulksten 19.00 no Carnikavas tautas nama "Ozolaine", pēc pasākuma – atpakaļ uz Carnikavu.

Ieeja pasākumā bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!