Foto: Publicitātes foto
Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs svētdien, 21. februārī, no plkst. 12.00 līdz plkst. 16.00, piedāvā lieliem un maziem apmeklētājiem tērpties maskās, lai ar maskoto gājienu, jautrām dziesmām un dejām folkloras kopu pavadībā, vizināšanos haskiju pajūgā un putras ēšanu, svinētu Meteņa dienu, portālu "Delfi" informē Brīvdabas muzeja pārstāvji.

Pasākuma programmā būs masku darbnīca Kurzemes zemnieka sētas laidarā, sveču mēneša noskaņās varēs liet sveces Nidas dūmistabā Daugmales Jāņa vadībā un uzraudzībā. Kalējs Vilnis Vincēvičs smēdē rādīs aroda trikus un stiķus, turpat būs iespēja nobaudīt gardu drātsalu. Kurzemes zemnieka sētā kopā ar rotaļnieku Aldoni Baldiņu būs senās lauka spēles.

Visu pasākuma laiku no plkst. 12.00 līdz plkst. 16.00 apmeklētājiem būs iespēja vizināties sešu suņu pajūgā, kā arī doties izjādē ar zirgu pie Vidzemes sētas.

Plkst. 13.00 folkloras kopa "Rija", skaļi dziedot un dejojot, dosies no galvenajiem vārtiem uz Kurzemes zemnieka sētu, kur ies rotaļās, dejos un dziedās kopā ar muzeja apmeklētājiem. Savukārt plkst. 14.15 ar skaļām Meteņa dziesmām un maskotiem ļaudīm – folkloras kopa "Zvīgzna" turpinās iesākto, lai plkst. 15.30 pie Pūnītes baudītu gardo Meteņa ēdienu - putru.

No aukstuma pasargās karsta tēja, kā arī silta maltīte Priedes krogā un pie Pūnītes.

Meteņi ir svētki, kad senie latvieši svinēja ziemas aiziešanu un sāka gatavoties pavasara atnākšanai. Meteņos pēdējo reizi ziemā notika masku gājieni, kad dziedot, dancojot un labu vēlot, ļaudis devās tālos ciemos viens pie otra, vizinājās no kalna un notika varena lielīšanās, lai jaunajā gadā padotos laba raža.

Metenis ir pavasara un saimnieciskā gada sākuma vēstnesis. Meteņi ir gada vispriecīgākie svētki un ķekatu laiks. Tradīcijas vēsta, ka šajā dienā jāstaigā no sētas uz sētu, lai lini garāki augtu un jāmet bērni pāri žogam, lai tie nenoguļ skolā iešanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!