6. janvārī Imanta Ziedoņa fonds "Viegli" izsludina pieteikšanos apbalvojumam "Laiks Ziedonim". Apbalvojums trešo gadu tiks pasniegts piecās nominācijās: zinātnē, novadpētniecībā, bērniem un jauniešiem, tautsaimniecībā un par dzīvi literatūrā.

Pieteikt kādu iespējams līdz 26. februārim apbalvojuma mājas lapā. Laureāti tiks paziņoti īpašā cildināšanas ceremonijā 3. maijā - Imanta Ziedoņa dzimšanas dienā.

Imanta Ziedoņa fonds "Viegli" apbalvojumu iedibināja 2014. gadā, lai iedvesmotu, novērtētu un cildinātu jaunradi, kā arī dzejniekam Imantam Ziedonim svarīgās vērtības - izcilību, degsmi, sūtību, stāju, veiksmi un savpatību, kas jau trešo gadu tiek meklētas ikviena pretendenta personībās. Tā ir iespēja ikvienam pamanīt un izcelt kādu savu novadnieku, darba devēju, kolēģi vai aktīvu jaunieti, norāda fonda pārstāvji.

"Imants Ziedonis ir teicis, ka tauta caur leģendām redz pati savu spēku. Ik gadu Ziedoņa apbalvojums palīdz mums satikt un iepazīt izcilus, savpatīgus un ar degsmi bagātus cilvēkus, kuri iedvesmo un iegulda Latvijas attīstībā. Šogad īpaši aicinām ikvienu pieteikt savu apbalvojuma pretendentu, lai mēs - sabiedrība - mācītos cildināt viens otru par paveikto un izcilām personības vērtībām," par apbalvojumu stāsta projekta vadītāja Ināra Kehre.

Nominācijā dzīve literatūrā "Bize" apbalvojums šogad tiks piešķirts kādam literatūras skolotājam. "Meklēsim tādu skolotāju, kurš caur literatūru ļauj skolēnam ieraudzīt un izvēlēties pareizās ceļazīmes un ejamo ceļu, būt radošam un brīvam savos uzskatos, palīdz meklēt, atrast ceļu katram pie sevis un pavērt apvāršņus. Mēs meklēsim to skolotāju, kurš ir vairāk nekā tikai skolotājs, tādēļ svarīgi, ka apbalvojumam potenciālos kandidātus pieteiks viņa audzēkņi - esošie un bijušie," par "Bizes" nominācijas 2016. gada aktualitātēm stāsta Rīgas Juglas vidusskolas direktore Aija Melle.

Arī šogad apbalvojums tiks pasniegts piecās nominācijās. Laureātus atbalsta mecenāti Boriss un Ināra Teterevi, nodrošinot katras nominācijas laureātam naudas balvu 3000 eiro apmērā.

Apbalvojumu īstenot palīdzēs cilvēki, kuri ir kompetenti nomināciju jomā, pārredz un pārzina nozares aktualitātes. Šos cilvēkus fonds "Viegli" nosaucis par vizionāriem.

Apbalvojums zinātnē "Taureņu uzbrukums"

Nominācijā "Taureņu uzbrukums" apbalvojums tiks pasniegts zinātniekam, kas aktīvi nodarbojas ar pētniecību kādā no nozarēm, kur Latvijā tiek piešķirts doktora grāds.

Vizionāri: Rolands Lappuķe, Ivars Lācis, Sandra Kropa, Gustavs Strenga, Vjačeslavs Kaščejevs (2014. gada laureāts), Jurģis Šķilters (2015. gada laureāts).

Apbalvojums novadpētniecībā "Kedas"

Nominācijā "Kedas" apbalvos par aizrautīgu un radošu darbu lokālu teritoriju (novada, ciema, pagasta, pilsētas, tradīciju, utt.) un to kultūras tradīciju izpētē un attīstībā, tādējādi veicinot latviskumu un iesakņotību.

Vizionāri: Kārlis Kazāks, Rūta Šmite, Aldis Austers, Andris Slišāns (2014. gada laureāts), Varis Auziņš (2015. gada laureāts).

Apbalvojums tautsaimniecībā "Zemi es mācos"

Nominācijā "Zemi es mācos" apbalvojums 2016. gadā cildinās mazos un vidējos lauku uzņēmējus, kuri, veicot videi draudzīgu saimniekošanu, spēj attīstīt savu biznesu un nodarbināt citus, neaizmirstot par savas saimniecības sakoptību. Vizionāri: Daina Bruņiniece, Ēriks Hānbergs, Baiba Mikāla, Aigars Rostovskis, Jānis Nīmanis (2014. gada laureāts).

Apbalvojums nominācijā bērniem un jauniešiem "Rabarbers"

Nominācijā "Rabarbers" tiks cildināts kāds jaunietis vai jauniete vecumā no 13 līdz 25 gadiem, kura dzīvē un darbībā izpaužas visas apbalvojuma vērtības, kurš kopj sevi, kopj ideju un sabiedrību.

Vizionāri: Ilga Reizniece, Līga Rudzīte, Renārs Zeltiņš, Valters Dakša (2015. gada laureāts).

Apbalvojums nominācijā dzīve literatūrā "Bize"

Nominācijā "Bize" 2016. gadā cildinās literatūras skolotājus. Pretendentus pieteikt var esošie vai bijušie audzēkņi.

Vizionāri: Māra Zālīte, Līga Blaua, Aivars Berķis, Aija Melle un Ieva Kolmane, Andris Vilks (2014. gada laureāts), Inese Zandere (2015. gada laureāte).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!