Foto: F64

Divpadsmito gadu 21. jūnija vakarā un gada īsākajā naktī Turaidā tiek svinēti košākie latviešu gadskārtu svētki, kuri šogad tiks atzīmēti starptautiskā folkloras festivāla "Baltica" noslēguma kulminācijas pasākuma ietvaros ar sētu aplīgošanu, dziesmām, vainagu pīšanu, pusnakts rituāliem un pat rīta mazgāšanos avotā, portālu "Delfi" informēja Turaidas muzejrezervāta pārstāve Anda Skuja.

Kā atgādina Skuja,"Baltica" ir Baltijas tautām nozīmīgs notikums, kas demonstrē tradicionālās kultūras vērtības - dziesmas, instrumentālo mūziku, stāstījumus, rotaļas, dejas, kā arī tautas lietišķo mākslu, amatniecību, un citas tautas kultūras izpausmes formas. Latvijā pirmais festivāls "Baltica" notika 1988. gadā, ievadot Nacionālās neatkarības kustību. Tautasdziesmas, melodijas pieskandinājušas un tradicionālās dejas izrakstījušas Turaidu un visu Siguldas novadu katrā festivālā.

Šogad festivāls "Baltica" Latvijā notiks nedēļu pirms Jāņiem no 16. jūnija ar noslēguma kulmināciju vasaras saulgriežu svētkos 21. jūnijā septiņās dažādās Latvijas vietās, to skaitā Vidzemē – Turaidas Jāņkalnā, informē Turaidas muzejrezervāta pārstāve. Kopumā svētkus ieskandinās 36 Latvijas folkloras kopas, kā arī Anglijas latviešu folkloras kopa "Dūdalnieki" un Ķīnas "Sarkano lukturu fokloras ansamblis".

Pasākuma rīkotāji mudina vasaras saulgriežu svētku apmeklētājus vilkt tautas tērpus atbilstoši laika apstākļiem, līdzi ņemt groziņā savu Jāņu cienastu, villaini vai siltu jaku nakts tumšākajam laikam, segu, ko paklāt zālienā un jāņuzāles vainagam un pērno Jāņu vainagus pusnakts rituālam.

Pasākuma programma:

19.00 – 21.00Zāļu vakars– vainagu vīšana, ozola vītnes darināšana, senās zintis, siera siešana, līgošana, lāpu gatavošana, ROTAĻU STUNDA kopā ar Rankas "Ramkas rakstīni" un Ogres danču klubu

19.30 – 20.00Sētas aplīgošana kopā ar Kraukļu "Krauklēnieši" un Suntažu "Saule"

20.00 – 20.45Jāņa mātes un Jāņa tēva daudzināšana – tikšanās ar Turaidas muzejrezervāta direktori Annu Jurkāni un Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētāju Uģi Mitrevicu un Siguldas "Senleja", Kokneses "Urgas", Jērcēnu "Mežābele", Lubānas folkloras kopu, Rankas "Ramkas rakstīni", Saulkrastu "Dvīga", Suntažu "Saule", Mālpils "Mālis", Kraukļu "Krauklēnieši", Sēļu "Sēlene" un Sēļu muižas muzikantiem, Anglijas "Dūdalnieki"

21.00 – 21.10Gājiens uz Jāņakalnu

21.10 – 22.45 – Saules un Zemes mātes ugunskuru aizdegšanas rituāli kopā ar Siguldas "Senleja", Vidrižu "Delve", Lēdurgas "Putni" un tradīciju kopu "Silavoti"

22.15 – 22.30 – Uguns pūdeles aizdegšana

22.30 – 23.45 – Ķīnas "Sarkano lukturu fokloras ansambļa" priekšnesums

23.45 – 00.00 - Lielā līgošana un Jāņu rotaļas kopā ar Valkas "Sudmaliņas" un Ogres danču klubu

22.45 – 02.00 – savas Jāņu dziesmas, savi stāsti pie Zemes mātes ugunskura, tikšanās ar Rencēnu "Rota", Smiltenes "Rudzupuķe", Kraukļu "Krauklēnieši", Rankas "Ramkas rakstīni", Anglijas "Dūdalnieki", Saulkrastu "Dvīga", Mālpils "Mālis", Suntažu "Saule"

23.00 – 00.00 – Zīlēšana pie ozola Jāņkalnā kopā ar Valkas "Nāburgi" un Jumpravas "Liepu laipa"

00.00 – 00.25 – Pusnakts rituāli, pērno vainagu dedzināšana pie abiem ugunskuriem kopā ar tradīciju kopu "Silavoti" un Lēdurgas "Putni"

00.30 – 01.00 – Uguns rata ritināšana

01.00 – 03.00 – Danči Dziesmu dārzā kopā ar Valkas "Sudmaliņas", Ogres un Rīgas danču klubiem

01.00 – 2.30 – Rimtā līgošana kopā ar Druvienas "Pērlis"

02.30 – 03.00 Lēkšāna pār ugunskuru

03.00 – 04.00 – Rīta mazgāšanās avotā un rasas vākšana Dainu kalnā kopā ar Amatas "Ore" un Jērcēnu "Mežābele"

04.15 – 04.45 – Saules sagaidīšana pie skulptūras "Neguli, saulīte!" kopā ar Siguldas "Senleja" un Amatas "Ore"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!