Foto: Publicitātes foto
"Jostas un ceļa foruma: Starptautiskā sadarbība un kultūras mantojuma apmaiņa" laikā Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs saņēma dāvinājumā vērtīgu vāzi, portālu "Delfi" informē muzeja pārstāve Harita Maniņa.

Forums šonedēļ norisinājās Ķīnas galvaspilsētā Pekinā un to atklāja Valsts padomes Ķīnas ārlietu ministrijas direktora vietnieks un Ķīnas ārvalstu apmaiņas asociācijas viceprezidents Tans Tianksings.

Šogad darinātā "Cloisonné emaljas vāze – Josta un ceļš, kas savieno pasauli" ir veidota no bronzas un īpašās cloisonné emaljas tehnikas. Greznā vāze ir radīta, balstoties uz "Ziloņa ausu" vāzes paraugu, kas šobrīd atrodas Pils muzejā Pekinā. Vāzes autori ir meistars ar vairāk nekā 50 gadu pieredzi emaljēto vāžu veidošanā Mi Džeņsjuns un vairākus starptautiskus apbalvojumus saņēmušais dizainers Vans Dzjafei. Vāzes ideja iemieso zīda ceļa garu – miers un sadarbība, atklātība un iekļaušanās, zināšanu apmaiņa un izziņa, savstarpējs izdevīgums un ieguvumi.

"Jostas un ceļa foruma: Starptautiskā sadarbība un kultūras mantojuma apmaiņa" mērķis bija diskutēt par teoriju un praksi tautas mākslas aizsardzībā un kultūras mantojuma saglabāšanā, kā arī veicināt sadarbību starp valstīm, kas iesaistītas "Jostas un ceļa" ierosmē. Pasākumu organizēja Ķīnas Nacionālā mākslas un amatniecības apvienība un Ji Nan Universitāte, saņemot atbalstu no Starptautiskās tautas mākslas organizācijas (IOV) un Ķīnas ārvalstu apmaiņas asociācijas. Dalībai forumā tika aicināti pārstāvji no 10 dažādām pasaules valstīm.

Latvijas Etnogrāfisko brīvdabas muzeju forumā pārstāvēja muzeja direktores vietniece Kristīne Kūla un Etnogrāfijas nodaļas vadītāja Dr. hist. Aija Jansone, kura uzstājās pasākumā ar referātu "Amatniecības un tautas mākslas aizsardzība un attīstība Latvijā". Muzeja pārstāvji foruma organizatoriem dāvāja Tautas lietišķās mākslas studijas "Rota" audējas Aija Krūmiņas 2016. gadā darinātu segu. Šņoru-skalu tehnikā darinātā sega ir radīta pēc Latgales kultūrvēsturiskā apgabala tradīcijām un tās oriģinālu ir veidojusi Indras aušanas darbnīca Krāslavas novadā.

Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja sadarbība ar Ķīnu aizsākās 2015. gadā Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē ietvaros.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!