Foto: F64

Daugavpils pašvaldības budžetā pašlaik netiek plānoti līdzekļi dalībai XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos, turklāt, ņemot vērā valdības "haotisko lēmumus", nevar progno-zēt, vai svētki notiks, otrdien, 26. janvārī, preses konferencē pauda pilsētas domes vadība.

Pēc pilsētas mēra Igora Prelatova ("Mūsu partija") paustā, valdība nevar prognozēt, kas būs pēc nedēļas, nerunājot par to, kāda būs epidemioloģiskā situācija valstī pēc pusgada. Viņš uzskata, ka valdības, tostarp izglītības un zinātnes ministres Ilgas Šuplinskas (JKP) haotiskie lēmumi neļauj plānot darbu ne pašvaldībām, ne skolām, ne ārstniecības iestādēm.

Politiķis arī pārmeta Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) lēmumu pagarināt skolēnu brīvlaiku mazākajām klasēm, lai arī, pēc viņa domām, bērni varēja mācīties attālināti.

Daugavpils dome, plānojot 2021. gada budžetu, ir atteikusies no virknes pasākumu, jo pašlaik nevarot paredzēt epidemioloģisko situāciju. Līdzekļi nav atvēlēti arī dziesmu un deju svētkiem, atzina domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dukšinskis (Latgales partija).

"Pagaidām mēs neprognozējam strauju situācijas uzlabojumu, bet, ja tā notiks, tad līdzekļus budžetā varēs atrast," solīja Dukšinskis, piebilstot, ka svētki prasa arī lielu darbu sagatavošanās posmā.

"Man grūti teikt, kādi konsultanti deva iespēju ministrei izteikties šajā virzienā," Šuplinskas pausto par plāniem organizēt svētkus komentēja Dukšinskis.

Kā ziņots, IZM plāno šovasar organizēt XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkus. Šuplinska uzsvēra, ka svētku laikā tiks ievēroti epidemioloģiskie nosacījumi, pulcēšanās ierobežojumi. Nebūs noteikta viena konkrēta tradicionālā svētku nedēļa, turklāt svētku pasākumi notiks gan Rīgā, gan visā valstī, un tie visi būs vienlīdz nozīmīgi.

Lai kļūtu par dziesmu un deju svētku dalībniekiem, parasti martā un aprīlī notika skates, kurās kolektīvi apliecināja, ka ir apguvusi svētku repertuāru, lai varētu pilnvērtīgi kāpt uz skatuves. Ministre uzsvēra, ka šogad arī skates notiks attālināti, dalībniekiem dodot uzdevumu, kura izpildi video formātā vajadzēs iesūtīt maijā.

"Uzdevumu formulēs XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku rīcības komiteja sadarbībā ar ekspertiem, kuri vērtēs dalībnieku gatavību uzstāties," sacīja Šuplinska.

Vienā dienā plānots tikai kopmēģinājums un viens svētku pasākums, kurā piedalās dalībnieki bez nepieciešamības nakšņot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!