Foto: F64
Gatavojoties Dziesmu un deju svētku noslēguma koncertiem, ceturtdien gan Mežaparka Lielajā estrādē, gan Daugavas stadionā notiek iestudējumu mēģinājumi. Tā kā termometra stabiņš rāda +35 grādus pēc Celsija, vairākiem mēģinājumu dalībniekiem jau dienas pirmajā pusē esot bijusi nepieciešama medicīniskā palīdzība.

Par svelmi ziņo "twitter" lietotāja Karīna: "Mežparka estrādē +35C. Visu laiku ārsti iznes kādu ģībušo", bet lietotājs ar segvārdu "lauriic" secina, ka "šodien dejotājiem un dziedātājiem pamatīgs izturības pārbaudījums".



Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) Komunikāciju nodaļas pārstāve Ilze Bukša portālam "Delfi" paskaidroja, ka pasākumu norises vietās dežūrējot mediķu brigādes, kā arī darbojoties pirmās palīdzības punkti. Jebkādu veselības traucējumu gadījumā pasākumu dalībniekiem nevajag kautrēties un doties pēc mediķu palīdzības.

Pirmās palīdzības punktos var saņemt palīdzību vienkāršākos gadījumos, piemēram, nobrāzumi, uzberztas tulznas, sīku brūču apstrāde, galvassāpes, asinsspiediena kontrole u.c., savukārt neatliekamā medicīniskā palīdzība tiek sniegta speciālās mediķu teltīs un ātrās palīdzības automašīnās.

NMP dienesta mediķi uzsver, ka karstākajās svētku dienās īpaši jāuzmana sava veselība cilvēkiem ar kādām hroniskām saslimšanām (sirds asinsvadu slimības, astma, cukura diabēts u.c.). Tāpat mediķi aicina svētku dalībniekus atvēlēt pietiekamu laiku atpūtai un mieram nakts stundās, lai nerastos veselības problēmas, kas liegtu piedalīties svētku noslēguma koncertos.

Lai svētku dalībniekiem fiziskā slodze neveicinātu pārkaršanu vai esošu slimību saasināšanos,
NMP dienesta mediķi aicina ievērot vairākus drošības pasākumus:

- Karstajā laikā atveldzējies ar vēsu, viegli mineralizētu ūdeni, nevis ar saldinātām limonādēm un enerģijas dzērieniem. Palielini izdzertā šķidruma daudzumu un padzeries vēl pirms parādās slāpes.

- Uzturoties tiešos saules staros, lieto galvassegu. Neaizmirsti par aizsargkrēmu, lai pasargātu ādu no saules apdegumiem.

- Uzturoties saulē, ik pa laikam atrodi brīdi ieiet ēnā vai labi vēdinātās telpās atvēsināties.

- Tiklīdz izjūti nogurumu – aizej ēnā vai vēsākā vietā un atpūties.

- Ja ārsts ir izrakstījis medikamentus, kas jālieto regulāri, ņem vienmēr tos līdzi pietiekošā daudzumā un lieto precīzi, kā norādījis ārsts.

- Velti pietiekamu laiku atpūtai un mieram nakts stundās, lai atgūtu spēkus un enerģiju.

NMPD informē, ka aizvadītajā diennaktī ārstniecības iestādēs nogādāti 10 Dziesmusvētku dalībnieki ar dažādām sūdzībām – saišu sastiepumiem, vēdersāpēm un citiem. Kopumā visās Dziesmu svētku pasākumu norises vietās darbojas vairāk nekā 100 mediķi.

Jau ziņots, XXV Vispārējie latviešu Dziesmu un XV Deju svētki šīs nedēļas garumā Rīgā piedāvā dažādus svētku pasākumus, noslēdzot programmu 7.jūlijā Mežaparka Lielajā estrādē ar noslēguma koncertu "Līgo".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!