Foto: LETA

Darbinieku atalgojums ir viens no vislielākajiem izaicinājumiem stājoties Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) valdes locekļa amatā, ceturtdien, 30. maijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" pauda pasaulē augstu novērtētais basbaritons Egils Siliņš.

"Tas ir viens no lielākajiem izaicinājumiem, lai cilvēki tiešām būtu apmierināti ar apmaksu," teica dziedātājs.

Tāpat sarunā ar "Rīta panorāmu" Siliņš min, ka līdz ar viņa stāšanos amatā lielas pārmaiņas nav gaidāmas, tomēr zināmu strukturālu pārkārtošanu viņš veiks. "Man ir skaidrs, kura struktūra varētu pacelt operas māksliniecisko līmeni, tikai sakārtojot savādāk pozīcijas," pauda dziedātājs.

Runājot par mākslinieciskajiem plāniem, Siliņš skaidro, ka skatītājs nāk uz operu vairāku iemeslu dēļ. Tie ir komponists, solisti un pats iestudējums. "Es mēģināšu, lai šie trīs komponenti ļoti labi kopā saderētu un būtu intriga un interese, lai skatītāji ļoti bieži tiektos nākt uz operu," sola nākamais LNOB vadītājs.

Siliņam ir arī ieceres par nākotnes iestudējumiem operā, taču viņam ir "jāuzrunā un jāpārbauda dalībnieki."

"Bieži vien Eiropas teātros notiek operu plānošana divus, trīs vai pat piecus gadus uz priekšu. Es savu darbu sāku pēc pieciem mēnešiem. Tas laiks pārāk īss, es negribu saukt šobrīd nosaukumus, kurus dažādu iemeslu dēļ būs varbūt jāmaina, ja nebūs galvenās lomas izpildītājs vai režisors pieejams."

Jau ziņots, ka preses konferencē 29. maijā Egils Siliņš medijiem minēja, ka iecerējis uz konkrētu lomu piesaistīt pasaulē pazīstamo mecosoprānu Elīnu Garanču, tāpat uzrunāts režisors Alvis Hermanis, kurš varētu veidot iestudējumu LNOB pēc divām sezonām.
Egils Siliņš amatā stāsies 2019. gada novembrī.

Piedalīties Kultūras ministrijas konkursā Egilu Siliņu pamudinājusi vēlme ar LNOB startēt vēl spožāk, padarīt to par vēl lielāku dalībnieku starptautiskā apritē. "Tā kā esmu savā karjerā sasniedzis visu, ko vien operdziedātājs var sasniegt, tad domāju, ka kādu daļu no sava radošā laika varu veltīt arī šiem pienākumiem," "Rīta panorāmai" sacīja Siliņš.

Tāpat viņš sola, ka, lai arī dziedātāja karjera būs jāsašaurina, viņš vēl turpinās arī dziedāt. Kā dziedātājs Siliņš uzstāsies arī jūnija sākumā gaidāmajā Rīgas operas festivālā, tai skaitā 16. jūnijā, Galā koncertā, savukārt vasarā dziedātājs uzstāsties Baireitas festivālā Tāpat pirms stāšanās amatā 2019. gada novembrī, dziedātājs būs redzams uz Vīnes valsts operas un Londonas operas skatuves.

Atgādinām, ka 29. maijā tika paziņots, ka atklātā konkursā LNOB trim valdes locekļu amatiem 41 pretendenta konkurencē komisija par atbilstošākajiem atzinusi Egilu Siliņu, Sandi Voldiņu un Inesi Eglīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!