Foto: Vida Press

2021. gada beigās no šīs pasaules šķīrās britu arhitektūras zvaigzne Ričards Rodžerss, bet šī gada sākumā, 14. janvārī, pasauli pameta cits "stārhitekts" – spāņu postmodernists Rikardo Bofils, kura projekti bieži tiek minēti starp 20. gadsimta arhitektūras nozīmīgākajiem sasniegumiem. Plašākai latviešu publikai Bofila vārds tika atgádináts pagājušā gada pavasarī, kad tika demonstrēta kosmētikas uzņēmuma "Dzintars" jaunā televīzijas reklāma – dzīvespriecīgais rullītis bija filmēts vienā no Bofila pazīstamākajiem darbiem – ēku kompleksā Spānijas pilsētā Kalpā.

Rikardo Bofils izveidoja savu arhitektu biroju jau 1963. gadā – pēc tam, kad tika izslēgts no Barselonas Arhitektūras skolas par saviem marksistiskajiem uzskatiem. Arhitektūras studijas viņš pabeidza Ženēvā. 70. un 80. gados Bofils ievērojami izmainīja Spānijas pilsētu ainavas ar futūristiskas arhitektūras paraugiem, kas atgādināja citplanētiešu civilizācijas paraugus no zinātniskās fantastikas filmām. Bofila arhitektūras stils atkal ir aktuāls – viņa radītās ēkas bieži kļūst par fonu kino, reklāmām, mūzikas klipiem un fotosesijām. Jau pieminētais komplekss "La Muralla Roja" iedvesmojis ne tikai "Dzintara" reklāmu (kurai, starp citu, tika pārmests plaģiāts), bet arī populārā "Netflix" seriāla "Squid Game" vizuālo stilu.

Kļuvis par pasaules mēroga slavenību, Rikardo Bofils baudīja greznu pleiboja dzīvesveidu, bet savu biroju un dzīvesvietu iekārtoja pamestā cementa rūpnīcā – gluži kā Džeimsa Bonda filmu ļaundaris. Pēc 80. gadiem Bofila arhitektūra uz pāris desmitiem gadu zaudēja aktualitāti, taču 21. gadsimtā tā tika atklāta no jauna, bet pats arhitekts joprojām turpināja ražīgi strādāt un radīt izcilus darbus. Rikardo Bofils aizgāja mūžībā 82 gadu vecumā no Covid-19 izraisītām komplikācijām. Piedāvājam iepazīties ar dažiem Rikardo Bofila ievērojamākajiem darbiem.

Valdena 7, Spānija (1975)

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Viens no pazīstamākajiem Rikardo Bofila projektiem ir Valdena 7, monumentāla terakota krāsas daudzdzīvokļu ēka Barselonas piepilsētā. Tā uzbūvēta bijušās cementa rūpnīcas kompleksā, un 14 stāvu ēkā ietilpst 450 moduļu tipa dzīvokļi, ko savstarpēji savieno tiltiņi, un tie ir izkārtoti apkārt iekšpagalmiem. Dzīvokļi modulārā konstrukcija ļauj tos radoši pielāgot dažādām iedzīvotāju vajadzībām.

La Muralla Roja, Spānija (1973)

Foto: AFP/Scanpix/LETA

"La Muralla Roja" ir cietoksnim līdzīga daudzdzīvokļu ēka, kas atrodas Vidusjūras piekrastē. Tās dizains ir atsauce uz Ziemeļāfrikas cietokšņiem – kasbām. Tieši šajā ēku kompleksā tapis iepriekšminētais "Dzintara" reklāmas rullītis. Arī šajā ēkā dzīvokļi izkārtoti pēc ģeometriska plāna, un tos savieno iekšpagalmi, kāpnes un tilti. Tikmēr ēkas galvenokārt spilgti sarkanā apdare izvēlēta, lai veidotu kontrastu ar apkārtējo ainavu, tikmēr dažas zonas ir zilā krāsā, lai saplūstu ar debesīm.

Ēkā uzņemts arī franču dīdžeja Martin Solveig klips dziesmai "Do It Right".

La Fábrica, Spānija (1975)

Foto: Wikipedia

Netālu no ēkas Valdenas ielā 7 Rikardo Bofils iekārtojas arī sava arhitektu biroja telpas un ģimenes mājokli. Taču, ja daudzdzīvokļu ēka tika uzcelta vietā, kur agrāk atradās daļa no cementa rūpnīcas kompleksa, tad "La Fábrica" ir šīs minētās cementa rūpnīcas radoša pārbūve. Bofils izlēma saglabāt rūpnīcas sākotnējos betona korpusus, taču paspilgtināja tos ar zaļiem jumtiem, terasēm un bagātīgiem dārziem. Bofila izsapņotā kompleksa centrālā daļa tiek dēvēta par "katedrāli" – tā ir milzīga sapulču un izstāžu zāle vecās rūpnīcas hallē ar desmit metrus augstiem griestiem.

Les Espaces d'Abraxas, Francija (1982)

Foto: Wikipedia

"Les Espaces d'Abraxas" ir monumentāls ēku komplekss Parīzes priekšpilsētā Nuazī le Grānā, ko veido trīs daudzdzīvokļu nami. Šīm ēkām ir akmens un cementa fasādes ar atsaucēm uz baroka laika arhitektūru. Slavenākā no šīm ēkām tiek dēvēta par "Le Théâtre" – pusapļa formas struktūra, kas veido amfiteātri. Šeit filmētas vairākas populāras Holivudas filmas, tostarp "Brazīlija" un "Bada spēles".

Muhameda VI politehniskā universitāte, Maroka (2016)

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Šo universitātes kompleksu Marokas pilsētā Bin Gerīrā veido terakota nokrāsas ēkas, kas izkārtotas apkārt daļēji nosegtām arkām. Vairāk nekā 55 hektārus plašais universitātes komplekss ietver gan mācību telpas, gan dzīvojamās ēkas, un Rikardo Bofila birojs uzvarēja konkursā par tās projektēšanu 2011. gadā. Universitātes dizainā atrodamas atsauces Marokas arhitektūru, īpaši no Fezas un Marakešas pilsētām.

Viesnīca “W Barcelona Hotel”, Spānija (2009)

Foto: Zuma Press/Scanpix/LETA

Viens no Bofila slavenākajiem projektiem 21. gadsimtā ir viesnīca "W Barcelona Hotel", kas tika radīta kā daļa no vērienīgā Barselonas ostas rajona renovācijas un paplašināšanas projekta. Viesnīca ir uzbūvēta uz mākslīgi nosusināta zemes gabala, tās buras formas konstrukcija ir pilnībā klāta ar stiklu, lai radītu efektu ēkas saplūšanai ar debesīm. No katra numura paveras skats uz jūru vai pilsētu.

Les Arcades du Lac, Francija (1982)

Foto: Wikipedia

Rikardo Bofila pirmais nozīmīgais projekts Francijā bija daudzdzīvokļu namu komplekss "Les Arcades du Lac" – rindā paralēli izkārtotas dzīvokļu ēkas ar dekoratīvām betona fasādēm, ko ietver dārzi un mākslīgi radīts ezers. Bofila arhitektu biroja mērķis bija izveidot apzaļumotu "dārzu pilsētu", kurā priekšroka dota gājējiem, bet autostāvvietas izvietotas pazemē.

Meritksellas svētnīca, Andora (1978)

Foto: Shutterstock

Kad seno Meritksellas svētnīcu – viduslaiku baznīcu Andoras kalnu ielokā – nopostīja ugunsgrēks, Rikardo Bofila studija saņēma pasūtījumu atjaunot šo vēsturisko vietu. Bofila komanda izveidoja jaunas akmens un šungīta sienas, ko papildināja ar baltām arkām. Projektā īpaša rūpība tika pievērsta jaunā dizaina sasaistei ar romāņu arhitektūras stilu, kas bija pamatā oriģinālajai ēkai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!