Francijas valdība lēmusi par īpašu pabalstu jauniešiem – 300 eiro kultūras baudīšanai, ko varēs iztērēt programmā "Culture Pass", vēsta portāls "Artnet".

Pabalstu varēs izmantot ikviens jaunietis pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas, naudu tērējot grāmatām, muzeju vai koncertu apmeklējumam, iegādājoties krāsas, otas un citus radošai darbībai nepieciešamos materiālus. Pabalsts segs arī deju vai mūzikas nodarbību maksu.

Programma "Culture Pass" jau pāris gadus darbojās atsevišķos Francijas reģionos, bet ar valsts prezidenta Emanuela Makrona lēmumu šogad tā būs pieejama visā Francijā.

Pabalstu varēs iztērēt divu gadu laikā, aktivizējot viedtālruņos īpašu aplikāciju, kas dos iespēju apmaksāt izdevumus mākslai un kultūrai.

Pēc "Artnet" sniegtās informācijas, Francijā patlaban šī pabalsta saņemšanai atbilst aptuveni 800 000 iedzīvotāju.

Lēmums par šāda atbalsta piešķiršanu nāk uzreiz pēc muzeju atvēršanas Francijā, kas pandēmijas dēļ bija slēgti sešus mēnešus.

Pirmo reizi ideja par šādu pabalstu no Makrona valdības izskanēja jau 2019. gadā, tomēr saņēma pretestību kā pārāk dārga un komerciāla. Arī šobrīd, kad kultūras institūciju dzīve jau vairāk nekā gadu ir tikusi bremzēta un pat apturēta vispār, šāds pabalsts jauniešiem, kurā tiek iepludināti 59 miljoni eiro, nav saņēmis viennozīmīgu atbalstu. Tomēr prezidents Makrons paudis cerību, ka šis būs viens no veidiem, kā kultūrai atgūties pēc pandēmijas dīkstāves.

Pēc pirmajiem datiem, šobrīd programmai "Culture Pass" ir pieteikušies aptuveni 125 000 interesentu. 73% no tiem izvēlējušies kādu jaunu, līdz šim nepiepazītu kultūras aktivitāti, 32% apmeklējuši kādu muzeju, bet grāmatas tiekot pasūtītas vairāk nekā videospēles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!