Foto: SIPA/Scanpix/LETA
Aizvadītajā nedēļā un nedēļas nogalē ASV, Nevadas šatā, Blekrokas tuksnesī noticis viens no noslēpumainākajiem un iespaidīgākajiem festivāliem pasaulē – "Burning Man 2018". Pasākums vairāku dienu garumā apmeklētājiem piedāvā grandioza izmēra mākslas darbus, iepriekš neizziņotus koncertus, performances, akcijas un citas aktivitātes. Tomēr būtiskākās festivāla sastāvdaļas ir pašizpausme, atļaušanās, iesaistīšanās, sadarbība, dāvināšana un individualitāte.

Festivāla pirmsākumi meklējami 1986. gadā, bet kopš 1990. gada tā norises vieta ir Blekrokas tuksnesis, kur putekļu vētras mijas ar svešas planētas cienīgām ainavām.

Paši festivāla rīkotāji to sauc par "eksperimentālu kopienu". Tajā, atšķirībā no citiem lielajiem festivāliem, mērķtiecīgi tiek jauktas robežas starp mūziķiem, māksliniekiem un apmeklētājiem. Festivālā nav vienas galvenās skatuves, iepriekš netiek izziņota programma un ikviens apmeklētājs tiek aicināts piedalīties gan mākslas darbu tapšanā, gan performancēs, gan pats sarīkot savu akciju, priekšnesumu vai citu radošu izpausmi.

Katru gadu tiek izziņota īpašā festivāla tēma. Šogad tā bija "Es, robots" (I, Robot), ko "Burning Man" apmeklētāji arī ievērojuši, izvēloties savus tērpus. Tāpat, sekojot festivāla tēmai, ik gadu tiem radītas milzu skulptūras un instalācijas. Tomēr nemainīgi jau kopš festivāla pirmsākumiem galvenā skulptūra ir gigantisks koka cilvēks, kas festivāla kulminācijā tiek sadedzināts.

1986. gadā "Burning Man" būtībā bija draugu kopīga vasaras saulgriežu svinēšana. To apmeklēja 35 cilvēki. 2018. gadā festivālu apmeklēja 70 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!