Foto: Shutterstock
Jūrmalas pilsētas vadība ir nolēmusi izstāties no sacensības par Eiropas kultūras galvaspilsētas (EKG) titulu 2027. gadā, portālam "Delfi" apstiprināja Jūrmalas pilsētas domes Mārketinga un ārējo sakaru pārvaldes Sabiedrisko attiecību nodaļas speciāliste Inese Krieviņa.

Dalību EKG konkursa otrajā kārtā Jūrmala atsaukusi saistībā ar projekta lielajām izmaksām un neskaidrībām valsts līdzfinansējuma piešķiršanā, kā arī, ņemot vērā šī brīža vispārējo ekonomisko un sociālo situāciju, portālam "Delfi" skaidro Krieviņa.

Viņa uzsver, ka kūrortpilsētas kultūrvides izvērtējums, saņemtie priekšlikumi un idejas, kas rastas, veidojot EKG priekšatlases pieteikumu, jebkurā gadījumā tikšot izmantoti Jūrmalas kultūrvides attīstībai turpmākajos gados.

"Pilsēta šobrīd nav gatava uzņemties daudzu miljonu vērtas ilgtermiņa saistības, lai īstenotu visai valstij svarīgu uzdevumu, nepieciešamo EKG budžetu plānojot bez garantijas par valsts atbalsta apjomu. Valdības līmenī oficiāls, skaidri izprotams lēmums par valsts garantēto finansiālo līdzdalību un paredzamo valsts atbalsta veidu EKG projekta realizēšanai joprojām nav pieņemts," saka Jūrmalas domes pārstāve.

"Papildus jāņem vērā arī ieilgusī Covid-19 izraisītā pandēmija, kas negatīvi ietekmē vispārējo ekonomisko un sociālo situāciju, kā arī prognozējamais inflācijas līmeņa pieaugums, kas attiecīgi ietekmē un arī nosaka Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības budžeta plānošanas prioritātes," norāda Krieviņa.

Iepriekš Jūrmala startēja konkursā kopā ar partnerpilsētām - septiņām Kurzemes novadu pašvaldībām – Tukumu, Enguri, Jaunpili, Kandavu, Talsiem, Roju un Dundagu, piedāvājot radošo koncepciju "ARTērijas". Koncepcija izturēja pirmo atlases kārtu un Jūrmala bija viena no četrām Latvijas pilsētām, kas tika virzīta tālāk Eiropas kultūras galvaspilsētas godam.

Šobrīd sacensību turpinās trīs pilsētas - Daugavpils, Liepāja un Valmiera.

Jau ziņots, ka 2014. gadā Eiropas kultūras galvaspilsēta bija Rīga. Nākamā reize, kad kāda no Latvijas pilsētām var pretendēt uz šo titulu, ir 2027. gads. Latvija šo godu 2027. gadā dalīs ar kādu no Portugāles pilsētām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!