Foto: Publicitātes attēli

Latvijas Banka ceturtdien laidusi apgrozībā viena lata jubilejas monētu "Rīgas Tehniskā universitāte". Tās grafisko dizainu un ģipša modeli veidojis mākslinieks, ”Purvīša balvas” laureāts Kristaps Ģelzis, portālu ”Delfi” informē Latvijas Bankas pārstāvji.

Ģelzis, atzīstot naudu par zinātkāres un radošuma visietekmīgāko palīginstrumentu, veidojis RTU veltīto jubilejas monētu kā mazu, bet praktiski lietojamu instrumentu, kas ļauj noteikt izmēru, virzienu un izcelsmes vietu. Šīs monētas tapšanā īpaša nozīme ir mūsdienu tehnoloģijām, un arī šī nianse vieno monētu un RTU.

Latvijas Bankas jubilejas monētas ir miniatūri mākslas darbi, ko velta Latvijas vērtībām – notikumiem, panākumiem, cilvēkiem, mūsu kultūras zīmēm.

Sudraba viena lata monēta "Rīgas Tehniskā universitāte" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Monētas maksimālā tirāža – 3 000 eksemplāru. Rīgas Tehniskajai universitātei veltītā monēta būs iegādājama Latvijas Bankā (Rīgā – jaunajās kasēs K. Valdemāra ielā 1b). Monētas cena Latvijas Bankas kasēs – 48 lati.

Rīgas Tehniskajai universitātei šogad aprit 150 gadu, tā ir pirmā augstākās izglītības mācību iestāde tagadējās Latvijas teritorijā un pirmā tehniskā universitāte Baltijā. RTU darbības 150 gados tajā izglītību ieguvuši un strādājuši daudzi pazīstami zinātnieki. Slavenākie RTU mācībspēki bija ķīmiķis Vilhelms Ostvalds (vienīgais Baltijas izcelsmes Nobela prēmijas laureāts) un Rīgas Politehniskā institūta, kā šī augstskola saukta vairākos tās vēstures posmos, rektors ķīmiķis Pauls Valdens (par vairākiem atklājumiem ķīmijā izvirzīts Nobela prēmijai septiņas reizes). Pašlaik RTU notiek studiju procesa reorganizācija, nodrošinot ES prasībām atbilstošu akadēmisko un augstāko profesionālo izglītību Latvijas tautsaimniecībai svarīgajās nozarēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!