Foto: LETA

Sociālā tīkla "Facebook" kustības "Grende, atkāpies" domubiedri aicina Nacionālo apvienību izvirzīt citu kultūras ministra amata kandidātu.

Kā portālu "Delfi" informē kustības "Grende, atkāpies!" domubiedru grupas biedri atklātā vēstulē, "Latvijas valstij ir vajadzīgs kompetents kultūras ministrs.

Nekompetents ministrs nesaprot, ka ārvalstu preses pārstāvji, ierodoties Eiropas Kultūras galvaspilsētā Rīgā nākamgad, sastapsies ar valsti apkaunojošiem nekompetentiem ministres izteikumiem ik uz soļa."

"Nekompetents ministrs nesaprot, ka katra diena, kas tiek novilcināta Rīgas pils glābšanā, var radīt nenovēršamas sekas gan arhitektūras piemineklim, gan tajā esošajiem muzeju krājumiem.

Nekompetents ministrs nesaprot, ka pusgadu, pirms Rīga kļūst par Eiropas Kultūras galvaspilsētu, veikt riskantas operas vadības rotācijas ir nekompetenti, jo tās var atstāt graujošu iespaidu uz opernama darbību.

Diemžēl nekompetents ministrs nesaprot arī to, ka ir nekompetents, un ka zināšanas kultūrā var iegūt, vien izglītojoties tajā visas dzīves garumā.

"Grende, atkāpies" akcijas galvenais mērķis ir nodrošināties ar kompetentu kultūras personību kultūras ministra amatā jau tuvākajā laikā. Ikvienam saprātīgam cilvēkam jau sen ir skaidrs, ka ministre nav savā vietā. Mēs vairs nedrīkstam turpināt riskēt, apdraudot Latvijas kultūrpolitiku un valsts prestižu. Aicinām Nacionālo apvienību nekavējoties izvirzīt citu kultūras ministra kandidātu!" raksta domubiedru grupas pārstāvji atklātā vēstulē, ko plašsaziņas līdzekļiem izsūtījis advokāts Aldis Gobzems.

Jau vēstīts, ka piektdien sociālajā tīklā "Facebook" radīta domubiedru grupa "Grende, atkāpies" ar mērķi pieprasīt kultūras ministres Žanetas Jaunzemes - Grendes demisiju.

Savukārt ceturtdienas rītā no dalības LNO svinīgajā pasākumā atteicās Valsts prezidents Andris Bērziņš - prezidenta kanceleja norādīja, ka šāds lēmums pieņemts personisku iemeslu dēļ, bet tiek pieļauts, ka Bērziņš šādā veidā nolēmis protestēt pret jezgu ap Operas vadītāja amatu.

Augusta beigās tapa zināms, ka Kultūras ministrija konkursa rezultātā lēmusi, ka LNO valdi Žagara vietā turpmāk vadīs līdzšinējais LNO direktora padomnieks muzikālajos jautājumos, komponists Arturs Maskats, taču Maskats publiski paziņoja, ka no amata atsakās.

Iepriekšējam LNO valdes vadītājam Žagaram piedāvāts LNO padomnieka amats, lai nodrošinātu sekmīgu iesākto projektu pabeigšanu, taču arī viņš no šāda scenārija ir atteicies.

KM vēlāk pavēstīja, ka apsver iespēju izsludināt jaunu konkursu uz operas mākslinieciskā vadītāja amatu.

Kamēr operas arodbiedrību pārstāvji uzskata, ka Žagara nomaiņa "ieviesīs pārmaiņas, kas sen vajadzīgas", Žagara atbalstam LNO valdē publiski izteikušies gan ārpus Latvijas robežām, gan ilggadēji operas sponsori unvairāki LNO solisti. Publisku sašutumu par Grendes darbu paudis arī Jaunā Rīgas teātra vadītājs Alvis Hermanis. Savukārt soliste Kristīne Opolais atteicās uzstāties Operas 150 gadu jubilejas koncertos.

Ar mediju starpniecību starp Žagaru un Grendi veidojās asa "vārdu apmaiņa", kurā Kultūras ministre norādīja, ka Žagaram opera nepieder, savukārt Žagars izteicās, ka arī viņš varētu kļūt par kultūras ministru.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!