Foto: Publicitātes foto
Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) pastāvīgās ekspozīcijas "Grāmata Latvijā" komanda izsludina akciju "Dzimtas Bībele", portālu "Delfi" informē LNB pārstāvis Augusts Zilberts.

Kā uzsver akcijas rīkotāji, tā ir iespēja vienuviet apvienot grāmatas, ģimeni, vecas fotogrāfijas un citas tuvas lietas, ar kuru palīdzību arī ārkārtas apstākļos uzturēt pozitīvu noskaņojumu un noskaidrot ko jaunu.

Vairākus gadsimtus Bībele mājās bija galvenā un bieži – vienīgā grāmata. Tās lappusēs daudzas paaudzes ierakstīja nozīmīgākos dzimtas notikumus – dzimšanu, kristības, laulības, nāvi. Tādējādi no reliģiska satura grāmatas Bībele pārtapa arī par dzimtas hroniku – personīgās vēstures liecību krātuvi, nereti papildinātu arī ar fotogrāfijām, zīmītēm un herbārija augiem. Grāmata kļuva par atmiņu un identitātes glabātavu.

No iesūtītajiem materiāliem tik veidota kopīga izstādi "Facebook".

Ikvienam, kurš vēlas piedalīties akcijā, jānofotografē savas dzimtas Bībele, pēc iespējas atklājot tās unikalitāti un starp lapām glabātās liecības. Tā var būt viena visaptveroša fotogrāfija, bet tas var būt arī vesels albums.

Tāpat jāsniedz pēc iespējas plašāka informācija par to, cik dzimtas paaudzēm šī Bībele piederējusi, kādas liecības tā glabā savos vākos, vai ir kāds īpašs ar šo grāmatu saistīts stāsts, vai ir kāds dzimtas stāsts, kas mūs visus varētu iedvesmot.

Akcijas rīkotāji aicina publicēt savas dzimtas Bībeles attēlus un stāstu "Facebook", atzīmējot (tag) lapu "Grāmata Latvijā". Vēlams pievienot tēmturus #DzimtasBībele #Ēkultūra #Paliecmājās.

Tāpat var iesūtīt šo informāciju uz e-pasta adresi gramata.latvija@lnb.lv un tā tiks publicēta ekspozīcijas "Grāmata Latvijā" "Facebook" lapā.

Kad dzīve atgriezīsies ierastajās sliedēs, viena no Bībelēm uz laiku tiks izlikta aplūkošanai LNB pastāvīgajā ekspozīcijā "Grāmata Latvijā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!