Foto: Kristīne Madjare (publicitātes foto)

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs (LLMC) un Fonds atvērtai sabiedrībai "Dots" piedalās starptautiskā projektā Pārmaiņu aģenti: mākslas mediācija kā saruna", kurā paredzēts izglītot 10 mākslas mediatorus, kuru pieredzē ir cilvēki ar demenci.

Kā informē LLMC pārstāve Gundega Turnele, projekta mērķis ir paplašināt izpratni par laikmetīgo mākslu kā sabiedrību iesaistošu un sarunā balstītu radīšanas procesu, ņemot vērā vietējās sabiedrības vajadzības un aktualizējot tai būtiskas tēmas. Projekts tiek īstenots četru valstu ietvaros, sadarbojoties piecām organizācijām: Kultūras fondam (Helsinki, Somija), Tallinas Pilsētas muzejam (Tallina, Igaunija), Tenstas Mākslas telpai (Stokholma, Zviedrija), Latvijas Laikmetīgās mākslas centram un Fondam atvērtai sabiedrībai DOTS (Rīga, Latvija). Projektu līdzfinansē Eiropas Savienības programma "Radošā Eiropa".

Katrā no projekta dalības valstīm taps mākslas darbs, māksliniekam sadarbojoties ar mākslas mediatoriem. Latvijā mākslas mediatori strādās ciešā sadarbībā ar jauno mediju mākslinieci Annu Priedolu, kopā veidojot mākslas darbu "Dairy Diearies'" jeb "Piena dienasgrāmatas" kā audiovizuālas dienasgrāmatas un datu vizualizācijas, kurās tiks iepazīta un attēlota ar demenci sirgstošo senioru ikdiena un uztveres procesi, sociālpolitiskās realitātes un cilvēcisko attiecību interpretācija. Projekts pievērsīs uzmanību arī vēl vienai būtiskai tēmai – vai ir viegli būt senioram Latvijā, sevišķi ar kaut nelieliem kognitīviem traucējumiem.

Kā uzsver projekta veidotāji, laikmetīgā māksla izaicina domāt, ceļ gaismā arī sarežģītas tēmas un ļauj iepazīt to cilvēku dzīvi un pieredzi, ar kuriem mēs ikdienā nesatiekamies. Lai veicinātu izpratni par laikmetīgo mākslu un rosinātu sarunas, ir nepieciešami palīgi – mākslas mediatori. Šoreiz aicināti atsaukties cilvēki, kuru tuviniekus ir skārusi demence vai ir augsta motivācija, un kuri būtu gatavi iesaistīties šajā projektā, kļūstot par mākslas mediatoriem. Desmit izvēlētie mediatori saņems bezmaksas apmācības un sadarbībā ar jauno mediju mākslinieci Annu Priedolu veidos mākslas darbu. Turklāt programmas absolventi varēs strādāt Latvijas Laikmetīgās mākslas centra organizētās izstādēs, saņemot atlīdzību.

Kā skaidro Turnele, mākslas mediatori savā būtībā ir izstādes gidi, kas iedziļinoties konkrētajā mākslas projektā vai izstādē un balstoties katrs savā pieredzē, rosina ieinteresētos apmeklētājus uz sarunu par mākslas darbu un tā tēmu. Šie cilvēki asistē skatītājiem, izgaismo neredzamās dimensijas jeb "tulko" mākslas darbus, tādējādi bagātinot mākslas projekta vai izstādes apmeklējuma pieredzi, ļaujot no tā gūt vairāk.

Pieteikumi jāiesniedz elektroniski līdz 2021. gada 17. februāra pulksten 23.59 uz e-pasta adresi mara@lcca.lv, e-pasta tēmā norādot "Pārmaiņu aģenti" vai pa pastu adresējot Mārai Žeikarei, Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs, Alberta iela 13, Rīga, LV-1010 (pasta zīmogs 17.02.2021.) Pēc projekta termiņa iesniegtie pieteikumi netiks izvērtēti.

Pietikumu izskatīšana notiks tiešsaistes intervijās no 17. līdz 28. februārim. Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs un Fonds atvērtai sabiedrībai DOTS pārstāvji pieteikumus izskatīs divu nedēļu laikā no pieteikuma iesniegšanas datuma Rezultāti tiks nosūtīti visiem pieteicējiem uz norādītajām e-pasta adresēm līdz 28. februārim.

Pieteikumā ir jāietver CV (vēlams, bet ne obligāts) vai neliels apraksts par sevi, minot vecumu, dzīvesvietu, valodu zināšanas un nodarbošanos, kā arī motivācijas vēstule, kurā jānorāda pamatojums darboties šajā projektā un sava pieredze ar cilvēku, kuru skārusi demence.

Plašāka informācija par projektu un pieteikšanos atrodama Latvijas Laikmetīgās mākslas centra un Fonda atvērtai sabiedrībai DOTS mājaslapās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!