Foto: Publicitātes foto

Pagaidām vēl nav sākušies Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunās ēkas infrastruktūras būvdarbi, uz kuriem Kultūras ministrija (KM) izsludināja konkursu jau šogad janvārī.

Lai gan konkursa uzvarētājs – "LX Grupa" – tika izvēlēts jau 11.aprīlī, sūdzības Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) iesniedza divi citi pretendenti – "Arčers" un "Nacionālā būvkompāniju apvienība" –, tādējādi Gaismas pils infrastruktūras objektu pirmās kārtas būvdarbu sākums aizkavējies vismaz par pāris mēnešiem.

KM pārstāve Annija Senakola paskaidroja, ka IUB par pamatotu atzinis vienu no septiņiem abos iesniegumos uzskaitītajiem sūdzību punktiem. Proti, KM iepirkumu komisijas locekļi piedāvājumus vērtējuši, katrs aizpildot individuālās vērtēšanas tabulu un rezultātus apkopojot piedāvājumu vērtēšanas kopsavilkumā. Taču IUB norādīja – lai pēc tam varētu pārbaudīt iepirkuma komisijas locekļu vērtējumu pamatotību, katram komisijas loceklim savs vērtējums jāpamato ne tikai ar punktiem, bet jāpamato piešķirto punktu atbilstība noteiktajiem piedāvājumu vērtēšanas kritērijiem, norādot piedāvājuma trūkumus un priekšrocības.

"Ņemot vērā IUB Iesniegumu izskatīšanas komisijas norādījumus, Kultūras ministrijas iepirkuma komisija veica atkārtotu piedāvājumu vērtēšanu un 7.jūnijā pieņēma lēmumu slēgt līgumu ar AS "LX Grupa"," norādīja Senakola.

Līgumu ar konkursa uzvarētāju paredzēts noslēgt jūnija beigās. Darbu termiņš ir 14 mēnešu. Līguma cena ir 6 743 928 lati, un "LX Grupas" piedāvājums izvēlēts kā saimnieciski izdevīgākais.

Saskaņā ar KM sniegto informāciju LNB infrastruktūras pirmā būvniecības kārta ietver minimālo darbu daudzumu, lai varētu sākt LNB ēkas ekspluatāciju, un tajā paredzēta LNB daudzfunkcionālās tehniskās ēkas daļēja izbūve, LNB tehniskās ēkas pieslēgums esošajai siltumtrasei, ūdensvada un kanalizācijas tīklu pieslēgums LNB un tehniskajai ēkai un ar to saistītā atsevišķu tīklu posmu rekonstrukcija un pārnešana, atklātas autostāvvietas izbūve, lietus ūdens kanalizācija no LNB ēkas un autostāvvietas, dzesēšanas maģistrālā tīkla un sūkņu stacijas izbūve, kā arī atsevišķi labiekārtojuma, ielu krustojumu, ielu un ietvju rekonstrukcijas darbi.

Jau vēstīts, ka valdība jūnija sākumā rosināja pagarināt Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas jeb Gaismas pils projekta pabeigšanu līdz 2013.gada beigām. Pagarinot termiņu, pieaugs arī projekta izmaksas – par 870 tūkstošiem latu, lai varētu pagarināt būvuzraudzības un autoruzraudzības līgumus, paskaidrojusi Kultūras ministrija.

Par valdības rosinātajiem grozījumiem likumā vēl jālemj Saeimai, kas ceturtdien tos nodeva izskatīšanai komisijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!