Foto: F64
Kamēr Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) rekonstrukcijai nav apstiprināts Eiropas Savienības fondu finansējums, muzejs lēmumu par pārvākšanos vēl nav pieņēmis, pastāstīja LNMM direktore Māra Lāce.

"Kamēr nebūs skaidrības par to, vai mēs tiešām sākam vai nesākam [rekonstrukciju], man nav nekādu morālu tiesību pieņemt lēmumu par krājuma pārvietošanu," norādīja Lāce.

Pagaidām muzejs joprojām ir atvērts apmeklētājiem, un plānots, ka jaunāko izstādi, kas veltīta vecmeistaram Ģedertam Eliasam, varēs apskatīt līdz nākamā gada 27.janvārim. "Ja būs situācija, ka izstādi vajadzēs ātrāk taisīt ciet, mēs to darīsim, bet domāju, ka Eliasa izstāde līdz janvāra beigām noteikti paliks," sacīja muzeja direktore.

Lāce apstiprināja, ka tiek izskatīta iespēja muzeja administrācijai uz remonta laiku pārcelties uz bijušajām ASV vēstniecības telpām Raiņa bulvārī, kur pašlaik mājvietu radis arī Latvijas Okupācijas muzejs, tomēr lēmums pagaidām nav pieņemts. "Šo telpu pielāgošana ir ļoti sarežģīta, bet šāds jautājums tiek izskatīts," viņa teica.

Jau vēstīts, ka Rīgas dome (RD) oktobra beigās izsludināja atklātu konkursu uz Latvijas Nacionālā mākslas muzeja rekonstrukciju, tomēr līgums ar būvuzņēmēju tiks parakstīts tikai tad, ja tiks apstiprināts RD Īpašuma departamenta sagatavotais pieteikums ES struktūrfondu līdzekļiem. Maksimālā summa, uz ko RD varētu pretendēt, ir astoņi miljoni latu. LNMM rekonstrukcijas projekta kopējā tāme ir nepilni 23 miljoni latu. Līdz šim rekonstrukcijai jau bija atvēlēts ES finansējums 1,2 miljonu latu apmērā.

Valsts nozīmes arhitektūras piemineklis – Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenā ēka – bez kapitālā remonta kalpojis jau vairāk nekā simts gadu, tāpēc Rīgas dome pirms vairākiem gadiem pieņēma lēmumu par ēkas rekonstrukciju un paplašināšanu.

Starptautiskais metu konkurss tika izsludināts jau 2010.gada pavasarī. Žūrija par labāko atzina Lietuvas arhitektu biroja "Processoffice" metu. 2011.gada janvārī tika parakstīts līgums par būvprojekta izstrādi. Saskaņā ar noslēgto līgumu "Processoffice" arhitektiem muzeja būvprojekts par 700 000 latu bija jāpabeidz gada laikā, taču darbu sākšanās ir krietni aizkavējusies. Pašlaik tiek lēsts, ka muzejs pēc rekonstrukcijas durvis vērs tikai 2015.gadā, nevis 2014.gadā, kā sākotnēji bija plānots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!