Foto: F64
Situācija ar finansējumu 2013.gadā gaidāmajiem dziesmu un deju svētkiem ir vissmagākā kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas, sestdien Latvijas Kordiriģentu asociācijas sapulcē atzina Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centra (KNMC) direktore Dace Melbārde.

Ja pirms 2008.gada dziesmu svētkiem KNMC rīcībā bijuši vairāk kā 700 tūkstoši latu, tad tagad tie ir vien aptuveni 450 tūkstoši, turklāt jāņem vērā, ka strauji augušas benzīna cenas, sacīja Melbārde.

"Ir jāsaprot, ka 2013.gada dziesmu svētki dažādas tehnikas izmantošanas ziņā nebūs tik krāšņi - tāda ir pašreizējā finansiālā situācija," viņa teica.

Finansējumu būtiski ietekmējusi 2009.gadā nogrieztā valsts dotācija tautas mākslas kolektīvu vadītājiem, kuri ikdienā nodrošina kolektīvu gatavošanos dziesmu svētkiem, tādēļ KNMC direktore pateicās Kordiriģentu asociācijai par aktīvo darbību, rosinot mērķdotācijas atjaunošanu.

Neskatoties uz ierobežoto finansējumu, KNMC sola darīt visu, lai svētki būtu izdevušies. "Svētku galvenā būtība ir nevis tas, cik lieli ir tehnoloģiskie brīnumi, bet kāda ir izpildījuma kvalitāte un repertuārs, cik ikdienas darbā izdosies sagatavot kolektīvus. Tas būs izšķirošais svētku izdošanās kritērijs," sacīja Melbārde.

Dziesmu svētku procesa nodrošināšanai tiks meklēta arī papildus nauda. Jau par atbalstītāju piekritis kļūt "Latvijas Dzelzceļš", tiek gatavots arī projekts Valsts Kultūrkapitāla fondam, lai būtu iespējams rīkot reģionālos dziesmu svētkus.

Jau vēstīts, ka diriģenti sestdien pulcējas Latvijas kordiriģentu mobilizācijas sanāksmē, lai pieprasītu piešķirt finansējumu dziesmusvētku organizēšanai, kas gaidāmi 2013.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!