Foto: F64
Latvijas PEN biedru kopsapulcē pirmdien, 18. martā, tika lemts par Latvijas PEN balvas iedibināšanu, piešķirot to par nozīmīgu veikumu vārda brīvības veicināšanā, cenzūras ierobežošanā un diskriminēto grupu atbalstu, portālu "Delfi" informē Latvijas PEN pārstāvji.

Pirmā Latvijas PEN balva tiks pasniegta šī gada 3. maijā – Apvienoto Nāciju organizācijas izsludinātajā Pasaules preses brīvības dienā. Balvas dizainu veido mākslinieks Ivars Drulle. Balva tiks pasniegta Rīgā, iepriekš neizsludinātā zibakcijā, savukārt par balvas saņēmēju un pasniegšanas apstākļiem tiks ziņots atsevišķi.

Pirmais PEN klubs dibināts tika Londonā 1921. gadā, savukārt Latvijas PEN filiāle – 1928. gadā. Tās darbībā tika apturēta 1940. gadā, taču okupācijas gados Latvijas un Igaunijas PEN darbojās emigrācijā. Latvijā pēc neatkarības atjaunošanas PEN aktīvi darbojās līdz 2004. gadam, un tās vadītājs bija Knuts Skujenieks.

2018. gada 6. martā atjaunotā biedrība ir šīs organizācijas darbības turpinātāja, un par biedrības priekšsēdētāju uz trim gadiem valde ievēlēja Ingu Gaili.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!