Foto: Kadrs no video
Kori un tautas deju kolektīvi šajā sociālās distancēšanās laikā nevar satikties mēģinājumos, taču tiek atrast dažādi radoši veidi, kā ar tehnoloģiju palīdzību sadziedāties vai dejot attālināti, turklāt to visu parādīt saviem klausītājiem un skatītājiem. Šoreiz sociālo tīklu lietotājus pārsteigusi horeogrāfe un Deju svētku virsvadītāja Dagmāra Bārbale, kura viena pati radījusi īpašu deju un video – "Saules zīmē rotāties".

Viņa savā "Facebook" profilā dalās ar sajūtām, ko šobrīd piedzīvo lielākā daļa tautas deju dejotāju: "Ir grūti būt vienai - nesatikt dejotājus, nepiedzīvot desmitiem koncertu un pasākumu, apstāties un pilnībā mainīt dzīves ritmu. Tomēr visgrūtāk ir pārstāt radīt, jo tieši radīšana mani spēcina un iedvesmo ikdienā, tā virza uz priekšu. Laikā, kad nedrīkst, bet ļoti gribas, atradu veidu, lai radītu deju. To var dejot viens, bet patiesu maģiju tā piedzīvo tikai tad, kad esam vairāk.. Šis video ir tapis kā veltījums visiem, kas jūtas līdzīgi."

Video ir veltījums tūkstošiem dejotāju, kuriem ik dienas pietrūkst savi deju skolotāji, partneri un deju draugi. Tas ir veltījums tiem, kas ilgojas pēc kāpšanas uz skatuves dēļiem. Un, protams, tiem, kuri gatavojās, lai šajā vasarā piedalītos Skolu jaunatnes Dziesmu un deju svētkos.

Kā sarunā ar "Delfi" apstiprina Dagmāra Bārbale, visos 36 kvadrātiņos ir redzama viņa pat. Kopā video filmēšanā ir tikuši izmantoti seši tautas tērpi – Nīcas, Zemgales, Abrenes, Krustpils un divi Vidzemes tērpu komplekti.

Horeogrāfe un dejotāja stāsta, ka no idejas rašanās līdz šai dienai, kad video publicēts, pagājusi nedēļa – ļoti intensīvā un interesantā darba procesā.

"Saules zīmē rotāties" horeogrāfiju veidojusi Dagmāra Bārbale. Video skan tautas dziesma grupas "Auļi" mūziķa Kaspara Bārbala aranžējumā. Video – Kaspars Bārbals un Dagmāra Bārbale.

Dagmāra Bārbale ir latviešu skatuviskās dejas pasniedzēja, kura strādā deju skolā "Dzirnas" kopš 2010. gada. Viņa veidojusi skatuviskās dejas horeogrāfijas gan bērniem, gan jauniešiem un sagatavojusi deju skolas audzēkņus sekmīgai dalībai skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos. Bijusi virsvadītāja XVI Deju svētkos 2018. gadā, bet 2019. gadā saņēmusi jaundibināto "Dejas balvu" kā labākā skatuviskās dejas horeogrāfe par deju lieluzvedumu "Vēstījums rakstos".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!