Foto: PantherMedia/Scanpix
Lai gan pagājušā gada 31.decembrī pagāja 70 gadu kopš rakstnieku Aleksandra Grīna, Leonīda Breikša un Edvarta Virzas nāves, kad vajadzētu beigties rakstnieku autortiesību aizsardzības termiņam, visiem trim autoriem tas pagarināts.

Kā informē "Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūrā/Latvijas Autoru apvienībā" (AKKA/LAA), Grīna tiesību aizsardzības termiņš ir pagarināts līdz 2060. gada 31. decembrim, Breikša - līdz 2061. gada 31. decembrim, bet Virzas - līdz 2059. gada 31. decembrim.

Tas nozīmē, ka, lai izmantotu minēto autoru darbus, ir jāsazinās ar AKKA/LAA un jāmaksā par autoru darbu izmantošanu.

Autortiesību likums nosaka, ka autortiesības ir spēkā visu autora dzīves laiku un 70 gadus pēc autora nāves. Izņēmums ir autori, kuru darbi Latvijā bija aizliegti vai kuru izmantošana no 1940. gada jūnija līdz 1990. gada maijam bija ierobežota, no autortiesību noilguma termiņa tiek atskaitīti aizlieguma vai ierobežojuma gadi.

Šī gada 31. decembrī autortiesību aizsardzības termiņš beigsies Jūlija Pētersona, Ādolfa Ersa un Kārļa Skalbes darbiem. Lai notiktu šo rakstnieku autortiesību pagarināšana, viņu mantiniekiem būtu jāiesniedz prasība tiesā, kura konstatētu to, vai rakstnieka darbi bijuši aizliegti. Autortiesību termiņš tiek pagarināts saskaņā ar tiesas nolēmumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!