Foto: AP/AFP/Scanpix/LETA
Pēc tam, kad Hamovņiku rajona tiesa Maskavā atcēla teātra un kino režisoram Kirilam Serebreņnikovam piespriesto nosacīto sodu, režisors aizbraucis no Krievijas un šobrīd uzturas Parīzē, raksta "Meduza".

Režisors Kirils Serebreņnikovs, kurš iestudējis izrādes arī Latvijas Nacionālajā teātrī, pametis Krieviju un aizbraucis uz Franciju, par to ziņojis Kannu kinofestivāla filmu atlases komisijas dalībnieks un kinozinātnieks Žoels Šaprons. 29. martā tīklā "Facebook" viņš publicējis Serebreņnikova foto, kurš atrodas Bastīlijas laukumā Parīzē. Uz režisora krekla redzams uzraksts krievu valodā "Es izslēdzu televizoru". "Notiek gatavošanās filmu uzņemšanai, montāža, meistardarbnīcu plānošana. Paldies, Kiril, ka esi tik aktīvs!" raksta Šaprons.

"Delfi" jau iepriekš rakstīja, ka 2020. gada 26. jūnijā Maskavas tiesa atzina Kirilu Serebreņnikovu par vainīgu viņam izvirzītajās apsūdzībās par teātra projektam "Platforma" piešķirto valsts budžeta līdzekļu piesavināšanos un piesprieda trīs gadu nosacītu cietumsodu. Pats Serebreņnikovs kategoriski noliedza savu vainu un apgalvoja, ka visi piešķirtie līdzekļi tikuši izlietoti teātra izrāžu veidošanā.

2021. gada novembrī Serebreņnikovs pēc Kultūras ministrijas prasības samaksāja 129 miljonus rubļu (pēc pašreizējā kursa ap 1,4 miljoniem eiro) šajā lietā "cietušajiem", kā arī 800 000 rubļu (ap 8500 eiro) soda naudu, kas bija noteikta spriedumā. Tikai pēc minētās soda naudas nomaksas un aptuveni pusotra gada nosacītā soda izciešanas aizstāvjiem izdevās panākt sprieduma atcelšanu, par ko tika ziņots 28. martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!