Foto: Kaspars Garda, Rīga 2014

"Tādas mums tās precības ar Rīgu sanākušās," smejoties teic Siguldas Kultūras pārvaldes vadītāja Jolanta Borīte, kad nedēļu pirms Eiropas kultūras galvaspilsētas atklāšanas pasākumiem viesojamies Siguldā – oficiālajā "Rīga 2014" partnerpilsētā, kas 19. janvārī pieteiks savu kultūras gada īpašo programmu.

Teiksit, janvāris bez sniega nav īstais laiks, lai novērtētu Siguldas labumus? Mēs sakām – nē, un izaicinām jūs atmest visus stereotipus, ka uz šo Latvijas pilsētu ir jābrauc tikai zelta lapu vai ievziedu laikā. Jo īpaši, kad no dzīvīgā dzelzceļa stacijas rajona caur klusajām un sakoptajām pilsētas ielām esi nonācis Siguldas pilsdrupu estrādē un nostājies Gaujas senlejas malā, var pat apjukt no pārsteiguma, cik diža ir šogad it kā neizdevušās ziemas pelēko toņu krāsainība, mūžības vērta dūmaka virs Gaujas un kādā majestātiskā mierā stāv Turaidas pils un Krimuldas muiža upes pretējā krastā.

Siguldas Kultūras pārvalde ar 2014. gada programmu vēlējusies pateikt, ka Sigulda par "viesu galdu" domā visu gadu un tikai nepilnu 40 minūšu braucienā no Rīgas ir pilsēta, kas priecē ne tikai ar slēpošanas kalniem un Dieva dāvātiem dabas skatiem, ko nu jau novērtējuši arī pasaules skaistāko vietu ceļvežu izveidotāji, bet arī ar daudzveidīgu kultūras notikumu piedāvājumu.

Eiropas kultūras galvaspilsētas gadu "Rīga 2014" "noprecētā" Sigulda sāks svētdien, 19. janvārī, kad visi interesenti, atvilkuši elpu pēc sestdienas pasākumiem Rīgā, plkst. 15.00 īpašā kultūras vilcienā no Rīgas dzelzceļa stacijas varēs doties uz Siguldu. Katrā vagonā muzicēs kāds šīs pilsētas mūziķis – varēs izbaudīt virtuozā akordeonista Kaspara Gulbja sniegumu, kā arī saksofonista Edija Eversa un Elmāra Rudzīša sniegumu. Vilciena biļetes cena – tāda pati kā ikdienā. Tomēr jābrīdina, ka ar kultūras vilciena biļetēm tāpat kā ar sniegu līdz šim – to ir maz, un ātri kūst.

Kā Rīgā "Laimas" pulkstenis, tā Siguldā dzelzceļa stacija ir vieta, kur norunāt tikšanos. Turklāt, atklājot savu 2014. gada kultūras programmu, siguldieši viesus sagaidīs tur.

Vēl pirms īpašā vilciena ierašās Siguldas dzelzceļa stacijā no plkst. 13.00 darbosies papīra mākslas darbnīca "Viktora vēstules", kurā ikviens varēs rakstīt vēstules kā senos laikos – uz pašizgatavota papīra, ar tušu, otiņu vai spalvas kātu un nosūtīt tās uz jebkuru pasaules vietu. Savukārt turpat blakus – Siguldas Tūrisma informācijas centrā – plkst. 15.00 tiks prezentēta gaisa balonu pilota un fotogrāfa Gunāra Dukštes jaunā fotogrāmata.

Līdz ar kultūras ekspreša Rīga–Sigulda ierašanos pēc plkst. 16.00 stacijas laukumā sāksies mūziķa, grupas "Dzelzs vilks" dalībnieka Kaspara Tobja un videomākslinieka Arta Dzērves priekšnesums "Koncerts septiņiem sintezatoriem", kas iepriekš jau izskanējis koncertzāles "Baltais flīģelis" programmā "Alternatīvais flīģelis". Savukārt vietā, kur vēl pagājušajā nedēļā mirdzēja Ziemassvētku egle, atradīsies viena no mākslinieces Agneses Melbārdes instalācijām projektā "Ieziemots!* Siguldā".

"Kopumā māksliniece veido astoņas gaismas siltumnīcas, un katrā no tām būs "ieziemota" kāda sajūta, process vai dabas parādība. Kaut kur būs miegs, kaut kur negaiss... Dažādas parādības, kas, kā pirmajā mirklī šķiet, nevar "ieziemot"," stāsta Jolanta Borīta.

Visi Agneses Melbārdes darbi būs izvietoti Pils un Raiņa ielā – tādā maršrutā, lai pastaiga vestu uz Livonijas ordeņa pilsdrupām. Kā akcentē Jolanta Borīte, pat tad, ja pilsētas viesi iepriekš nebūs plānojuši apmeklēt kādu no programmas maksas pasākumiem, arī klaiņojot pa pilsētas ielām, būs gana daudz ko redzēt. Turklāt īpašu piedāvājumu būs sarūpējušas arī Siguldas kafejnīcas, radošā telpa "Siguldas Tornis", viesnīcas un citas vietas.

Turpinot pastaigu, obligāta pietura ir arī Siguldas evaņģēliski luteriskā baznīca. Uz tās sienas no plkst. 16.00 līdz 20.00 būs vērojama performance "Kā uz papīra parādās burti?", ko veido Jānis Purcens, Norberts Skraucis, Ronalds Melkers un Silvija Skrauce.

Savukārt pa dienu Siguldas novada Kultūras centrā vēl pirms vakara koncerta tiks atvērta īpaša grupas "Dzelzs vilks" darbistaba", kurā bērni un pieaugušie varēs uz papīra un tekstila materiāliem gleznot un pēcāk ņemt līdzi savu mītisko vilku vai citu zvēru, kas nācis no mākslinieces Viviannas Marias Staņislavskas albumam "Kālabad" radīto oriģinālo ilustrāciju galerijas. Tāpat sietspiedē varēs apdrukāt kreklu ar kādu no jaunā albuma grafiskajiem zīmējumiem.

Pie Siguldas jaunās pils, stallī, darbosies mākslinieks Elmārs Gaigalnieks. Viņu Siguldas Kultūras pārvaldes vadītāja sauc par Eiropas kultūras galvaspilsētas vēstnieku no Siguldas. Mākslinieks vakara gaitā divas reizes – plkst. 17.30 un 19.30 – ļaus klātesošajai publikai izbaudīt mākslas darba tapšanas mirkļa burvību un dzīvās mūzikas pavadībā veidos smilšu gleznas. Starp citu, nākotnes plāns siguldiešiem ir ne tikai pabeigt Siguldas jaunās pils restaurāciju, bet jau tuvākajā laikā atjaunot kādreizējo pils stalli, kur taps jauns radošais kvartāls – ar kalēja, spieķu meistara, rotkaļa un citām darbnīcām.

Vēl Jolanta Borīte piekodina nenoslinkot, un jūlijā kādā svētdienas rītā piecelties agrāk, lai atbrauktu uz muzikālajām brokastīm, kas jau ir vietējo iemīļota tradīcija un notiek jaunās pils dārzā. Tur ļaudis nāk ar saviem brokastu groziem un plediem, lai rīta cēlienu pavadītu, baudot ēdienreizi un klasisko mūziku.

Turpinot par atklāšanas pasākumiem, J. Borīte iesaka arī aizstaigāt līdz koncertzālei "Baltais flīģelis", kur 19. janvārī būs atvērta jau šobrīd tur aplūkojamā tekstilmākslinieces Ivetas Vecenānes izstāde "Vilnas un dzintara pavedienā". Tajā aplūkojami gobelēni un instalācijas, kuros izmantots nu jau pasaules slavu ieguvušais Latvijas zinātnieces Ingas Ļašenko izstrādātais dzintara diegs.

Savukārt ārā pie "Baltā flīģeļa" no plkst. 12.00 līdz 17.00 darbosies publiska un mainīga instalācija "Svētku galds", kurā ikviens aicināts piedalīties, "ceļot galdā" svarīgo, bez kā neiztiek cilvēka gars. "Nevis ēdiens, bet tās vērtības, kas patiešām katram ir būtiskas. Vai kaut kas ģimenisks, vai kāda īpaša lieta.

Svētku kulminācija gaidāma Siguldas pilsdrupās, kur pārsteigs sadarbībā ar Francijas Institūtu uz Latviju atvestās Francijas radošās kompānijas "Picto facto" lielformāta instalācijas "Billevesees". Savukārt uz pilsdrupu estrādes tiks iedarbināta "Visuma laboratorija". Gaismas objekti tiks iedegti jau no plkst. 16.00, bet plkst. 17.00, 18.00 un 19.00 plānots 4D "Visuma laboratorijas" priekšnesums. Būs ugunsbungas, bet no skatu torņa skanēs operdziedātāju balsis, tādējādi ieskandinot vasarā gaidāmos Siguldas Opermūzikas svētkus, kā arī vēl vienu "Sigulda 2014" vasaras programmas pasākumu – Blūza svētkus.

Vakara noslēgumā Siguldas novada Kultūras centra kinozālē otro (pirmais koncerts izskanēs jau 18. janvārī) jaunā, tautas mūzikas noskaņās ieturētā albuma "Kālabad" prezentācijas koncertu spēlēs grupas "Dzelzs vilks" paplašinātais sastāvs "Dzelzs vilka Jauno Jāņu orķestris". Grupas līderis Juris Kaukulis nu jau vairākus gadus ir siguldietis.

Ņemot vērā lielo klausītāju interesi, grupa 18. janvārī sniegs arī papildu jeb "nakts koncertu", kas sāksies plkst. 21.30. Biļetes uz koncertu pieejamas "Biļešu paradīzes" kasēs.

Pasākums, kas saprotamu iemeslu dēļ atklāšanā nenotiks, ir britu sniega mākslinieka Saimona Beka viesošanās un lielformāta gleznas veidošana Siguldas Svētku laukumā. Tomēr neesot ko skumt, jo mākslinieks jau apsolījis Latvijas sniegā radīt savu lielformāta darbu vēl šīs ziemas izskaņā, kad Siguldā tiks atklāts "Ziemas festivāls". Tas sāksies 7. martā, kad Ziediņu slēpošanas trasē ir gaidāms vērienīgs atklāšanas uzvedums ar 500 dejotāju piedalīšanos, "Aerodium" priekšnesumu un citiem sportiskiem pārsteigumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!