Foto: Publicitātes foto

Stūra mājas jeb Tetera nama ēkas izmantošanas veids nākotnē ir visa Ministru kabineta uzdevums un par to ir jāvienojas koalīcijas politiskajiem spēkiem, tādu viedokli paudis kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA).

Kā informēja ministra padomniece Inga Vasiļjeva, Puntulis atzīmējis, ka ēka ir VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) īpašums, bet valsts akreditēts privātais muzejs – Latvijas Okupācijas muzejs (LOK) – aizņem mazāko tās daļu.

Tāpat ministrs atzina, ka sadarbības sanāksmē koalīcija ir vienojusies, ka ēka nav nododama izsolei, ņemot vērā tās vēsturisko vērtību. Viņš atgādināja, ka decembrī šī vērtība tikai pieauga, kad decembrī Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldei (NKMP) Stūra mājai piešķīra valsts nozīmēs vēsturiska notikuma vietas statusu.

Puntulis norādīja, ka Kultūras ministrijas (KM) ieskatā lietderīgai ēkas izmantošanai turpmāk iespējami vairāki scenāriji. Viens no scenārijiem varētu būt tāds, ka vēlreiz jāmeklē nomnieks no valsts vai pašvaldības institūcijām. Tāpat jāņem vērā, ka interesi par ēku kā savu mītni ir izrādījušas arī dažādu profilu nevalstiskās organizācijas, kas šo vēlmi pauduši vairākām ministrijām.

"Līdz ar to vispirms ir jāvienojas par ēkas turpmāko nākotni, savukārt, iniciatīvai par finanšu resursiem vispirms jānāk no Finanšu ministrijas un VNĪ," uzsvēra ministrs.

Jau ziņots, ka pagājušā gada 17. decembrī NKMP Stūra mājai piešķirt valsts nozīmēs vēsturiska notikuma vietas statusu. Savukārt valdību veidojošās partijas 30.novembrī vienojās pārtraukt Stūra mājas izsoli, domājot par citiem šīs ēkas apsaimniekošanas veidiem.

VNĪ jau 20. novembrī apturēja vēsturiskā Tetera nama Brīvības ielā 61, Rīgā, jeb Stūra mājas izsoles procesu. Šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā LOM un tā pārraugošās iestādes – KM lūgumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!