Foto: Alice Blangero
Attālināti baleta apmācībā profesionāli un pareizi trenēties ilgtermiņā ir tuvu neiespējami, intervijā "Latvijas Radio" norādījusi Rīgas Baleta skolas vadītāja Agnese Andersone.

Andersone norāda, ka situācija kopumā ar baleta apmācību ir ļoti satraucoša un būtībā profesija tiekot pakļauta iznīcībai. Tāpat kā visās skolās, arī Baleta skolā mācības notiek attālināti. Nepiemēroto apstākļu dēļ bērni sāk iedzīvoties traumās, sarūk viņu apņēmība un varēšana, kas situāciju padara arvien satraucošāku.

"Uz Baleta skolu attiecas visi tie paši ierobežojumi, kādi uz citām skolām, bet baleta apguve tomēr ir ļoti specifiska sfēra, vairāk radniecīga profesionālajam sportam, un ilgstoši uzturēt sevi formā, trenējoties divreiz divos kvadrātmetros nav iespējams," uzsvēra Andersone.

Viņa vērsa uzmanību, ka daudzviet citur pasaulē par to ir sapratne, un baletnieki var strādāt ļoti līdzīgi sportistiem. Andersones ieskatā, tik nežēlīgas metodes pret baleta māksliniekiem patlaban ir tiešām reti kurā valstī.

"Sportam tomēr tiek prioritātes, viņi var strādāt vismaz kaut kādā formā, bet balets šajā gadījumā ir mākslas veids, un - kā tas ir mākslas veids, tā tas netiek nekam pielīdzināts, un mēs esam pilnīgi pakļauti tādai, es teiktu, daļējai profesijas iznīcībai," akcentēja Rīgas Baleta skolas vadītāja.

Baleta skola jau vairākkārt vērsusies ar situācijas skaidrojumu un vēstulēm pie atbildīgajām ministrijām, uzklausīti ar sapratni, bet pagaidām praktiska situācijas risināšana izpalikusi. Andersone kā pirmo soli pozitīvā virzienā redz iespēju vismaz vecāko klašu skolēniem ļaut trenēties skolas telpās, jo viņi to spēj darīt jau individuāli, kas ļautu ievērot arī drošību.

Neskatoties uz sarežģījumiem, Ņujorkā notiekošajā Valentīnas Kozlovas Starptautiskajā baleta konkursā divas skolas audzēknes - Keita Marija Bloma un Aleksandra Treimane - saņēmušas atzinību. Bloma junioru grupā ieguva bronzas medaļu, tāpat abas dejotājas izpelnījās īpašo iespēju - stažēties Parīzē un Londonā.

Konkurss tiešsaistes formātā noritēja nedēļu, tajā piedalījās 125 dejotāji no visas pasaules, un 15. martā konkursa prezidente un dibinātāja Kozlova paziņoja konkursa laureātus visās grupās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!