Foto: EPA/Scanpix/LETA
Arheoloģiskajos izrakumos Romā atrasta aptuveni 2000 gadu veca vīndaru, vīna, auglības un izpriecu dieva Dionīsa jeb Bakha marmora statujas galva, raksta ārvalstu mediji.

Pārsteidzošais atradums noticis mūžīgās pilsētas pašā sirdī – izrakumos pie viduslaiku mūra paliekām, līdzās Romas foruma drupām. Kā uzskata arheologi, galva ir daļa no lielas statujas, kas datējama ar Romas impērijas laiku.

"Arheologi bija atrakuši viduslaiku mūri, kad, slāni pa slānim attīrot, ieraudzīja balto marmora galvu," teikts Kolizeja arheoloģiskā kompleksa, kurā ietilpst arī Romas forums, paziņojumā.

"Galva bija iemūrēta – viduslaikos izmantota kā būvniecības materiāls. Viduslaikos tā bija ierasta prakse. Kad skulptūras daļa tika attīrīta, tā atklājās visā savā skaistumā. Skulptūras seja ir izsmalcināta un gracioza, jauna un sievišķīga. Tās vaibsti liek mums domāt, ka tas ir Dionīsa atveidojums," teikts paziņojumā.

Marmora skulptūras galva tiks pilnībā attīrīta un visticamāk izlikta publiskai apskatei.

"Roma turpina mūs pārsteigt dienu," pauž Virdžinija Ragi (Virginia Raggi), Romas mēre. "Statujas galva ir labā stāvoklī. Tā ir kā brīnums."

Marmora Dionīsa galva varētu būt tapusi ap 1. gadsimtu pirms Kristus dzimšanas līdz 2. gadsimtam pēc Kristus dzimšanas, tātad Romas impērijas laikā, stāsta Klaudio Parisi Presiče (Claudio Parisi Presicce), Romas arheoloģisko muzeju direktors.

"Skulptūras acu dobumi, kas, iespējams, bija pildīti ar stiklu vai par dārgameņiem, norāda, ka tā tapusi Romas impērijas laikā," skaidro Presiče. "Dionīsa galva vēl pilnībā nav attīrīta, bet uz tās vēl varētu būs krāsas paliekas," piebilst Romas arheoloģisko muzeju direktors.

Dionīss, Romā vairāk zināms kā Bakhs, bija Zeva un Semeles, Tēbu valdnieka jaunākās meitas dēls. Seno grieķu mitoloģijā Dionīss bija vīnkopības un auglības dievs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!