Foto: Publicitātes foto

6. janvārī, Zvaigznes dienā, Imanta Ziedoņa fonds "Viegli" izsludina pieteikšanos apbalvojumam "Laiks Ziedonim", kas cildinās par jaunradi un izcilību.

Apbalvojums jau otro gadu tiks pasniegts piecās nominācijās, un tā mērķis ir iedvesmot un iedrošināt latviešus visā pasaulē. Apbalvojums tiks pasniegts 3. maijā, Imanta Ziedoņa dzimšanas dienā, īpašā cildināšanas ceremonijā.

Imanta Ziedoņa fonds "Viegli" apbalvojumu iedibinājis pērn, lai iedvesmotu, novērtētu un cildinātu jaunradi, kā arī dzejniekam Imantam Ziedonim svarīgās vērtības – izcilību, degsmi, sūtību, stāju, veiksmi un savpatību, kas nu tiek meklētas ikviena pretendenta personībās.

Apbalvojumam cilvēks var pieteikties pats, kā arī tikt pieteikts. Tādejād ikvienam ir iespēja izcelt kādu savu novadnieku, darba devēju, kolēģi vai skolēnu.

"2014.gadā saņēmām vairāk nekā 300 pieteikumu un ceram, ka šogad to būs vēl vairāk. Esam arī mācījušies no pagājušā gada pieredzes, tādēļ dažās nominācijās ik gadu izziņosim precizējošas nianses, lai skolotājiem nav jāsacenšas ar skolēniem, rakstniekiem – ar izdevējiem.

Tā, piemēram, šogad "Rabarbera" nominācijā meklēsim jaunieti vecumā no 13-25 gadiem, "Bizē" sagaidām izdevēju pieteiktus autorus par konkrētiem, pēdējo divu gadu laikā izdotiem darbiem, un visbeidzot "Zemi es mācos" šogad apbalvosim kādu mazo vai vidējo uzņēmumu, kas no Latvijas resursiem rada produktu vai pakalpojumu ar augstu pievienoto vērtību, spēj to eksportēt un pārsteidz ar savpatību," gada aktualitātes paskaidro projekta vadītāja Ināra Kehre.

Arī šogad apbalvojums tiks pasniegts piecās nominācijās, un to realizēt palīdzēs cilvēki, kas ir kompetenti nomināciju jomās, vai pārredz un pārzina nozares aktualitātes. Fonds "Viegli" tos nosaucis par šīs nozares vizionāriem.

Apbalvojums zinātnē "Taureņu uzbrukums"
Nominācijā "Taureņu uzbrukums" apbalvojums tiks pasniegts zinātniekam, kas kas aktīvi nodarbojas ar pētniecību kādā no nozarēm, kur Latvijā tiek piešķirts doktora grāds.
Vizionāri: Rolands Lappuķe, Ivars Lācis, Sandra Kropa, Gustavs Strenga, Vjačeslavs Kaščejevs

Apbalvojums Novadpētniecībā "Kedas"
Nominācijā "Kedas" apbalvos par sasniegumiem lokālu teritoriju (novada, ciema, pagasta, pilsētas, tradīciju, utt.) izpētē, veicinot latviskumu un iesakņotību.
Vizionāri: Kārlis Kazāks, Rūta Jirgensone, Aldis Austers

Apbalvojums Tautsaimniecībā "Zemi es mācos"
Nominācijā "Zemi es mācos" apbalvojums 2015.gadā cildinās mazos un vidējos uzņēmumus, kas, izmantojot Latvijas resursus rada produktu vai pakalpojumu ar augstu pievienoto vērtību, spēj to eksportēt un pārsteidz ar savpatību.
Vizionāri: Ēriks Hānbergs, Daina Bruņiniece, Baiba Mikāla, Aigars Rostovskis

Apbalvojums nominācijā Bērni un jaunieši "Rabarbers"
Nominācijā "Rabarbers" 2015.gadā tiks cildināts kāds jaunietis vai jauniete vecumā no 13 līdz 25 gadiem, kura darbībā izpaužas visas apbalvojuma vērtības.
Vizionāri: Jānis Šipkēvics Jr., Rūdolfs Mings, Ilga Reizniece, Līga Rudzīte, Renārs Zeltiņš

Apbalvojums nominācijā Dzīve literatūrā "Bize"
Nominācijā "Bize" 2015.gadā cildinās autorus par pēdējos divos gados izdotiem daiļliteratūras darbiem. Autorus pieteikt var darbu izdevējs.
Vizionāri: Māra Zālīte, Līga Blaua, Aivars Berķis, Aija Melle un Ieva Kolmane

Laureāti arī šogad tiks apbalvoti īpašā cildināšanas ceremonijā 3.maijā, Imanta Ziedoņa dzimšanas dienā.

2014.gadā apbalvojumu saņēma:

• zinātnē "Taureņu uzbrukums" – Vjačeslavs Kaščejevs, LU asociētais profesors, par pētījumiem kvantu nanoelektronikā;
• tautsaimniecībā "Zemi es mācos" – Jānis Nīmanis, kalējs, pasaulē pieprasītu augstākās kvalitātes cirvju un nažu izgatavotājs, ģimenes uzņēmuma "Autine" īpašnieks Priekuļos;
• novadpētniecībā "Kedas" – Slišānu saime, Ontona Slišāna bērni un mazbērni, kas turpina tradīciju kopšanu, jaunrada un uztur kultūras dzīvi Upītē, Šķilbēnu pagastā
• bērni un jaunieši "Rabarbers" – Ilga Ivanova, par darbu ar jauniešiem Zilupes pagasta Pasienes Mazpulkos
• par dzīvi literatūrā "Bize" – Andris Vilks, Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors kopš 1989.gada, vadījis LNB cauri digitalizācijas un Gaismas Pils celšanas procesam.

Pieteikt sevi vai kādu citu kādā no piecām apbalvojuma nominācijām iespējams līdz 13.februārim apbalvojuma mājas lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!