Foto: Lunatikai
Lukišķu cietums Viļņas centrā, kurā tika filmēts pazīstamais "Netflix" seriāls "Stranger Things", nu vēris durvis plašākai publikai un pārveidots par kultūras centru un mākslinieku rezidenci.

Kā mākslinieku rezidence projekts "Lukiškės cietums 2.0" spēj uzņemt 250 mākslinieku, bet vasaras sezonā gaidāmas arī ekskursijas, koncerti, festivāli, kino seansi un dažādi citi pasākumi un aktivitātes.

Jaunā mākslas un kultūras vieta tika atklāta šā gada jūnijā ar grupas "Solo Ansamblis" koncertu, pulcējot vairāk nekā 1000 klausītāju. Koncerts notiks pirmo reizi deviņu mēnešu laikā, kopš pandēmijas ierobežojumu ieviešanas. Atklāšanas programmu bija sarūpējusi lietuviešu mūzikas aģentūra "8 Days a Week".

Jau šobrīd bijušā cietuma teritorijā ir ieradušies viesmākslinieki un iekārtojuši savas darbnīcas, studijas un radošās telpas.

Foto: Lunatikai

Viena no "Lukiškės Cietums 2.0" māksliniecēm, Jolita Vaitkute savu studiju iekārtojusi bijušajā ēdnīcā. Pēc mākslinieces teiktā, darboties kopā ar tik daudziem un dažādiem māksliniekiem, tik unikālās telpās, neskatoties uz to pagātni, ir kas īpašs.

"Mākslinieki ir lielisks dzinējspēks, ja runājam par telpu un vides pārvēršanu par kaut ko negaidītu. Laiki, kad Lukišķu cietums bija tikai cietums jau sen ir pagājuši, jo mēs, kā mākslinieku kopiena, piešķiram tam jaunu nozīmi," saka Vaikute.

"Mēs ticam, ka kultūrai ir spēks veicināt izmaiņas un transformēt Viļņu, tāpēc mums ir jāizveido emocionāla saikne ar bijušo cietumu. Lukišķu cietums pilsētai var piedāvāt tik daudz un arī otrādi. Tieši tāpēc mēs strādāsim, lai izveidotu labāko cietuma versiju, kas liks aizmirst par tā pagātni," saka Martinas Butkevičius no "8 Days a Week".

Pēc Butkeviča teiktā "Lukiškės Cietums 2.0" kļūs par mūzikas, modernās mākslas, dizaina un kultūras akseleratoru.

"Simtiem mākslinieku ir atsaukušies uz atvērto aicinājumu un iekārtojuši savas mākslas rezidences, studijas un radošās darbnīcas Lukišķu cietumā, lai kopēji veidotu, radītu un iedvestu dzīvību bijušā cietuma teritorijā. Mēs visi esam noguruši no pandēmijas un tās izraisītajām sekām, tāpēc nav labāka laika kā tagad, lai uzsāktu šo kulturālo sarunu," piemetina Butkevičius.

"Lukiškės cietums 2.0" ir atvērts katru dienu no pēcpusdienas līdz pusnaktij, kā arī piedāvā divas ekskursiju tūres. Dienas laikā tūre iepazīstina ciemiņus ar cietuma vēsturi, arhitektūru un cietumnieku ikdienu, bet nakts tūre, ar lukturīšu palīdzību sniedz adrenalīna devu pašiem drosmīgākajiem apmeklētājiem.

Lai apmeklētu "Lukiškės cietums 2.0" ir nepieciešams derīgs Covid-19 sertifikāts, kas apliecina vakcinācijas pret Covid-19 vai vīrusa pārslimošanas faktu. Teritorijā ir arī savs testēšanas punkts, kurā viesi var nokārtot ātro antigēnu testu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!