Foto: LETA

18. maija vakarā jau 15. reizi Latvijā norisināsies akcija Muzeju nakts, kad ikviens aicināts aplūkot bez maksas dažādu muzeju ekspozīcijas, baudīt īpašos pasākums un piedalīties dažādās aktivitātēs. Muzeju nakts tēma šogad ir Tālavas taurētājs, mudinot domāt par varoņiem un varonību Latvijas vēsturē.

Jau tradicionāli Muzeju naktī durvis vērs arī citas valsts institūcijas, piedāvājot ekskluzīvu iespēju ieskatīties vietās, kas ikdienā apmeklētājiem nav atvērtas.

Kā ik gadu Muzeju naktī viesus gaidīs Rīgas pils, Saeima, Aizsardzības ministrija, Ārlietu ministrija, Latvijas Banka un citas vietas. Pēc Kultūras ministrijas sniegtās informācijas, šogad Muzeju naktī visa Latvijā piedalās rekordliels dalībnieku skaits – 190 Latvijas muzeji un citas sabiedrisko dzīvi veidojošas organizācijas.

Sagaidot noslepumaini aizraujošo nakti, piedāvājām 15 idejas, kas, iespējams, palīdzēs izdarīt izvēli, kurp šogad doties muzeju dārgumu meklējumos. Visa šā gada Muzeju nakts programma pieejama šeit!

Tāpat atgādinām, ka 18. maijā, Muzeju naktī, no pulksten 18.00 līdz pusnaktij visām vienreizējām vilcienu biļetēm visos vilcienu maršrutos būs piešķirta 50% atlaide, kā arī atsevišķos vilcienu maršrutos gaidāmas īpašas Muzeju nakts aktivitātes.

Savukārt "Rīgas satiksme" informē, ka Muzeju nakts pasākumu ietvaros tiks organizēti papildu reisi un vairāki sabiedriskā transporta maršruti no pilsētas centra kursēs līdz pulksten 2.00.

Papildu reisi tiks nodrošināti: 1., 5., 7., 10., 11. un Retro tramvaja maršrutā; 9., 14., 15., 17., 18., 22. un 27. trolejbusa maršrutā; 1., 3., 11., apvienotajā 12., 23. un 26. (pa Akmens tiltu), 18., 24., 25., 37., 40., 50., 51., un 53. autobusa maršrutā.

"Rīgas satiksme" vērš uzmanību, ka 37., 41., un 53. maršruta autobusi un 241. maršruta minibuss Muzeju nakts pasākumu laikā no pulksten 18:00 līdz kustības beigām brauc pa izmainītu maršrutu. Virzienā no Imantas, Zolitūdes autobusi brauc pa maršrutu līdz Krišjāņa Valdemāra ielai, tālāk pa Krišjāņa Valdemāra ielu, Raiņa bulvāri, Brīvības bulvāri, Kalpaka bulvāri un tālāk pa maršrutu atpakaļ uz Imantu, Zolitūdi. Maršrutā slēgtas pieturvietas "Mākslas muzejs" un "Esplanāde". Uz Brīvības bulvāra tiks izvietota pagaidu pieturvieta.

Viss par naudu Latvijas Bankā

Foto: Imago/Schöning/Scanpix/LETA

Šogad Muzeju naktī līdzās citām valsts institūcijām, atvērta būs arī Latvijas Banka, piedāvājot iespēju iepazīt zināšanu centru "Naudas pasaule".

Centrs apmeklētājiem būs atvērts no pulksten 16.00 līdz pusnaktij.

Adrese – Krišjāņa Valdemāra ielā 2 A (ieeja no Pils laukuma puses)

Slēpnī atrastā relikviju kolekcija muzejā 'Ebreji Latvijā'

Foto: Lolita Tomsone

Īpašu programmu Muzeju naktī piedāvās muzejs "Ebreji Latvijā". Visu vakaru būs aplūkojama īpašā pop-up izstāde "Ritovu ģimenes kolekcija: varoņi, labdari, sava ceļa gājēji". Izstāde prezentē Rīgā, Turgeņeva ielā 17 slēpnī atrasto Ritovu ģimenes grāmatu un relikviju kolekciju, īpašu uzmanību veltot Neatkarības kara dalībnieka leitnanta Vulfa Ritova stāstam.

Pulksten 18.00, 21.00, 23.00 – Ekskursija pamatekspozīcijā muzeja direktora pavadībā.

Pulksten 17.00 – Rīgas Ebreju kopienas kora "Šofar" koncerts.

Pulksten 17.00–21.00 – Mākslas darbnīca visiem interesentiem: taisām un dekorējam senebreju pūšamos ragus – šofarus.

Pulksten 19.00 - Prof. Erika Jēkabsona aizraujošs stāstījums par ebreju karavīriem un virsniekiem Neatkarības karā.

Pulksten 18.00, 19.30, 20,45 – ebreju tautas un riņķa dejas.

Pulksten 22.00 – Grupas "Juuk" koncerts ar īpašu varoņtēmai veltītu programmu.

Visu vakaru apskatāma muzeja pamatekspozīcija, ka arī izstāde "Savai tautai un savai valstij: Pauls Mincs, Latvijas valstsvīrs" – veltījums Latvijas valsts simtgadei.

Adrese – Skolas iela 6.

Pirmo reizi iespēja iekļūt vēsturiskajā Ārlietu ministrijas namā

Foto: DELFI

2019. gadā, svinot ārlietu dienesta simtgadi, pirmo reizi Muzeju naktī būs iespēja apskatīt Ārlietu ministrijas vēsturisko namu. Tas būs atvērts no pulksten 19.00 līdz 23.00.

Vakara gaitā – Ministrijas telpu un objektu apskate: vestibils (vēsturiskā bankas darījumu zāle), Latvijas sūtņa un diplomātiskā un konsulārā dienesta vadītāja Kārļa Zariņa salons, Latvijas pirmā ārlietu ministra Meierovica zāle un ekspozīcija, vienīgais saglabātais Latvijas sūtņa lielformāta karogs, vēsturiskais lifts (filma "Rīgas sargi"), kādreizējās bankas galvenais seifs u.c.

Tāpat aplukojamas izstādes "Latvijas dalībai NATO 15", "Latvija ES 15", kā arī "Ceļošanas un pārvietošanās brīvība.

Pulksten 19.20 un pulksten 19.50 – Latvijas Diplomātiskā kora priekšnesums "Mūzika un diplomātija".

NB! Iekļūšanai Ārlietu ministrijā tiks veikta drošības pārbaude, tai skaitā būs nepieciešams personu apliecinošs dokuments!

Adrese – Krišjāņa Valdemāra iela 3.

Bagātīga programma visas LNMM struktūrvienībās

Foto: DELFI

Bagātīga programma Muzeju naktī sagaidāma visas Latvijas Nacionālais mākslas muzeja struktūrvienībās.

No pulksten 19.00 durvis pasākuma dalībniekiem vērs Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) struktūrvienības: LNMM galvenā ēka (Jaņa Rozentāla laukumā 1), Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (DMDM; Skārņu ielā 10), LNMM izstāžu zāle "Arsenāls" (Torņa ielā 1), Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs (SBM; Elizabetes ielā 57a, dz. 26). Mākslas muzejs Rīgas birža (MMRB; Doma laukumā 6) pirmos Muzeju nakts viesus gaidīs jau no pulksten 18.00.

Turklāt no pulksten 19.00 līdz 22.00 Mākslas muzeja Jauniešu klubs mudinās kultūras cienītājus iesaistīties orientēšanās spēlē un paciemoties visās piecās LNMM ēkās, lietojot īpaši izveidoto ceļvedi. Par izpildītu uzdevumu Muzeju nakts dalībnieki saņems uzlīmi un varēs doties uz nākamo kontrolpunktu.

LNMM vēsturiskajā galvenajā ēkā Muzeju nakts sāksies ar nelielu koncertu pulksten 19.00–19.20, kurā muzicēs Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas kamerorķestra "Armonico" (mākslinieciskais vadītājs, diriģents Normunds Dreģis) un flautu kvarteta "Con Anima" (mākslinieciskā vadītāja Inga Grīnvalde) sniegumā.

No pulksten 19.00 līdz 24.00 (ieeja līdz 23.00) LNMM apmeklētāji tiks aicināti rast atbildes uz jautājumiem "Kas ir varonis? Vai viegli par tādu kļūt?", tuvāk izpētot pastāvīgo ekspozīciju un Purvīša balvas 2019 finālistu izstādi. Savukārt laukumā Esplanādes parka pusē ikkatrs varēs mēģināt noteikt, kurš no 11 nominētajiem projektiem pelnījis Latvijas Arhitektūras gada balvu 2019.

No pulksten 19.00 līdz 21.00 sadarbībā ar saldumu zīmolu "Laima" LNMM norisināsies spēlē ģimenēm "Atrodi varoņus muzejā!". Ielūkojoties gleznās, dalībnieki būs aicināti atrast varoņus muzeja ekspozīcijā un atzīmēt tos īpašā kartē.

Mākslas muzejs "Rīgas birža" Muzeju nakts viesus gaidīs no pulksten 18.00 līdz 23.00, piedāvājot apmeklēt Latvijas Restauratoru biedrības 30 gadu jubilejai veltītu izstādi "No pagātnes uz nākotni. Restauratora darbnīca", satikt muzeja neredzamos varoņus – restauratorus un kopā ar viņiem iepazīt ekspozīcijā aplūkojamo meistardarbu restaurācijas procesa aizkulises.

Lai izstāstītu slavenās Polijas mākslinieces Magdalēnas Abakanovičas (Magdalena Abakanowicz, 1930–2017) varoņstāstu, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs Muzeju naktī no pulksten 19.00 līdz 24.00 vērs durvis izstādei "Magdalēnas Abakanovičas Visumā. Tekstils un tēlniecība".

Papildinot izstādi, pulksten 20.00–21.00 DMDM notiks latviešu un poļu dzejas lasījumi "Pilsoniskā pašapziņa un domas brīvība". Dzeju latviešu un poļu valodā deklamēs Rīgas Kultūras un tautas mākslas centra "Mazā Ģilde" teātra studijas audzēkņi režisores Karīnas Šišlo vadībā, kā arī Rīgas Itas Kozakēvičas Poļu vidusskolas un Rīgas 2. ģimnāzijas audzēkņi.

Vakara gaitā interesentiem būs iespējams piedalīties interaktīvā spēlē "Izvēlies no trim: demokrātija, brīvība, neatkarība", kas tapusi sadarbībā ar Latvijas valsts pirmā prezidenta Jāņa Čakstes muzeju.

LNMM izstāžu zāle "Arsenāls" no pulksten 19.00 līdz 24.00 piedāvās iepazīties ar latviešu gleznotājas modernistes Lidijas Auzas (1914–1989) izstādi, sastopoties ar nepakļāvīgo, savam laikam drosmīgo autores daiļradi. Visu vecumu Muzeju nakts viesi tiks aicināti piedalīties radošā aktivitātē, kopīgi veidojot savdabīgu lielformāta mākslinieces gleznas "Raganu nakts" (1969) kopiju.

Savukārt Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzeja viesi no pulksten 19.00 līdz 23.00 tiks rosināti atcerēties sieviešu cīņu par vietu ne vien sportā, bet arī mākslā un sabiedrībā, apskatot izstādi "Vienas gleznas stāsts: Tenisiste". Vecās kinohronikas kadri iepazīstinās ar pasaules tenisa zvaigzni – leģendāro Suzannu Lenglēnu (Suzanne Lenglen, 1899–1938) no Francijas, paralēli sniedzot ieskatu tenisa spēles paņēmienos 20. gadsimta sākumā. Redzētā iedvesmoti, apmeklētāji varēs iemūžināt sevi tenisista tēlā fotostūrī vai iemēģināt roku tenisa spēlē, izmantojot datorspēles simulatoru.

Pulksten 19.00–21.00 SBM norisināsies radošā darbnīca "Baltais sports 120 gadu garumā", kuras laikā būs iespējams noskaidrot, kā vēsturiski mainījies tenisistu tērps.

Iespēja iepazīties ar Svētās Ģimenes Mājas Sakrālo lietu muzejs un Svētās Marijas Magdalēnas baznīcu

Foto: F64

Muzeju naktī durvis Svētās Ģimenes Mājas Sakrālo lietu muzejs un Svētās Marijas Magdalēnas baznīca Vecrīga. Visu vakaru baznīcā būs aplūkojama Tālivalža un Ievas Muzikantu mākslas darbu izstāde.

Pulksten 16.00–17.00 Latvijas Diplomātiskais kora koncerts Svētās Marijas Magdalēnas baznīcā.
Pulksten 20.00–23.00 Svētās Marijas Magdalēnas baznīcas Kapelas un Zvanu torņu apskate.
Pulksten 19.00–23.00 Svētās Ģimenes Mājas Sakrālo lietu muzeja apskate. Izstāde, veltīta Turīnas līķautam.

Pulksten 20.00–23.00 Vēsturiska filma par cisterciešu ordeņa klostermāsas dzīvi "Māsa Anna" un prezentācijas par pāvesta Sv. Jāņa Pāvila II un pāvesta Franciska vizīti Latvijā.

Adrese: Klostera iela 5/7 un Klostera iela 2

Jaunas ekspozīcijas atklāšana Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra kultūras un vēstures telpā

Foto: LETA

Šogad Muzeju nakts galvenais notikums Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra vēstures un kultūras telpā būs jaunās ekspozīcijas atklāšana, kas veltīta padomju periodam Latvijā un Aleksandra augstumos - toreizējā Rīgas psihiatriskajā slimnīcā.

Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra 195 gadu ilgajā pastāvēšanas vēsturē visilglaicīgākā direktore bijusi ārste Zuzanna Sočņeva. Viņa medicīnas iestādi vadījusi 40 gadu (1953.-1993.).

"Šodien viņas vārds tiek minēts saistībā ar disidentu jautājumu, un tas lasāms arī LPSR VDK zinātniskās izpētes komisijas ziņojumā. Objektivitāte ir, iespējams, visgrūtāk iegūstamais apziņas stāvoklis. Uz vēstures faktiem un notikumiem bieži skats ir atšķirīgs. Veidojot ekspozīciju par Sočņevas laiku RPNC, līdzās "viss bija tik slikti" nolikām "daudzkas bija arī labi", lai būtu dota iespēja uzzināt arī par šo padomju laika aspektu," raksta ekspozīcijas veidotāji.

Ekspozīcija tiks atvērta pulksten 18.00. Tajā ir iekļauti Sočņevas bijušo kolēģu un darbinieku atmiņu stāstījumi, ilgadīgās vadītājas dzīves fakti un veikums, pastāvīgi rūpējoties par ārstēšanas kvalitāti, darbinieku izglītību un Rīgas psihiatriskās slimnīcas vadošās lomas nostiprināšanu nozarē. Spilgts akcents ekspozīcijā ir arī interesanti fakti par iestādes sieviešu kori "Gundaga" , kas bijis viens no labākajiem medicīnas darbinieku koriem, un būs iespējams iepazīties ar 19 RPNC darbības pirmās simtgades direktoriem (1824.-1924.).

Muzeju nakts programmu košāku padarīs vijoles koncerts "Populāra mūzika abpus "dzelzs priekškaram"" Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra bijušā vijolnieka Reiņa Galenieka izpildījumā, kā arī būs iespēja izstaigāt RPNC kultūrvēsturisko teritoriju – bijušo Otro ķeizardārzu ekskursijā "Trīs gadsimti aiz slimnīcas mūra".

Muzeju nakts RPNC turpināsies no pulksten 18.00 līdz 22.00. Rīkotāji lūdz respektēt pacientu naktsmieru.

Adrese: Tvaika iela 2.

Rīgas metro veltītā izstāde Latvijas Arhitektūras muzejā


Foto: Edgars Šulcs

Latvijas Arhitektūras muzejā būs aplūkojamas izstāde "Mets", kas ir daļa no Rīgas Fotomēneša programmas.

No pulksten 19.00 līdz 23.00 būs iespēja iepazīšanās ar vecāko "Trīs brāļu" ēku kompleksa celtni M.Pils ielā 17 – senāko dzīvojamo ēku Rīgā.

Līdztekus norisināsies projekts "Taure sauc! Rīgas metro un Atmoda". Iepazīšanās ar izstādi "Mets" Rīgas Fotomēneša ietvaros.

Interaktīvs pasākums "Taure sauc! Protesti pret Rīgas metro kā Atmodas ievads" izstādes "Mets" ietvaros: apmeklētāji īpašā kartē aicināti atrast savu metro līniju, kā arī izteikt viedokli par Rīgas metro ideju.

Adrese: M. Pils iela 19.

Rīgas sardzē cauri laikiem – plaša programma Vēstures un kuģniecības muzejā

Foto: LETA

Ar plašu un daudzveidīgu programmu apmeklētājus Muzeju naktī gaidīs Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejs, kas viesus gaidīs no pulksten 19.00 līdz 01:00. Programmas nosaukums: "Rīgas sardzē cauri laikiem".

Pulksten 19.00–01.00 Rīgas Doma Krusteja nakts un gaismas noskaņās. "Ieklausāmies Latvijas seno gadsimtu elpā".

Ekspresizstāde "Mans zelts ir mana tauta, Mans gods ir viņas gods" (apmeklētāju līdzdalībai).
Ekspresizstāde "Rīgā top Latvija...".

Ekspresizstāde "Ko laiks un rīdzinieki nenosargāja. Zudusī realitāte Rīgā".

Muzeju nakts koncerts. Balss un pavadījums – Mārīte Kirša.

Seno kareivju ietērpa demonstrējumi – ik pēc laika intervāla, dažādās muzeja zālēs un Rīgas Doma krustejā.

Rīgas gadsimtu stāsti – apskatei atvērtas 13 ekspozīcijas zāles. Iespēja fotografēties īpašos interjeros.

Pulksten 20.00–22.00 "Laiks un mēs, laiki mainās". Rīgas Kultūras centra "Iļģuciems" amatierteātra "Rampa" etīdes – improvizācijas (ik pēc laika intervāla, dažādās muzeja zālēs).
Programma Kolonnu zālē "Rīgas spēka un daiļuma sardzē".

Pulksten 19.00–19.30 LTV vēsturiski dokumentālā seriāla "Muzeju krātuvēs" par Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja krājuma kolekciju dārgumiem fragmenti (scenārijs – S.Sīle, režija – M. Dance)

Pulksten 19.30–20.10 "Latvijas rītdienu veidot un sargāt – ar muzicēšanas prieku". Uzstājas Babītes mūzikas skolas audzēkņi

Pulksten 20.15–21.15 "Bez tevis es – bez savas dvēseles" - jaunā skaņraža Dāvja Beitlera autorkoncerts. Programmā D. Beitlera vokālās miniatūras tautiskā romantisma stilā ar latviešu klasiķu vārdiem vokāli instrumentālā ansambļa "Krastu balsis" (vadītājs D. Beitlers, soliste Irēna Zaķīte) un tenora Jāņa Kurševa sniegumā. Pie klavierēm – mūzikas autors.

Pulksten 21.20–21.50 "Latvijas krāšņums – kultūru dažādība". Rīgas Vācu kultūras biedrības vokālā ansambļa "Morgenrot" koncerts.

Pulksten 22.00–23.00 Zeiboltu Jēkabs "Dullais barons Bunduls". Kompozīcija no Rīgas Kultūras centra "Iļģuciems" amatierteātra "Rampa" izrādes iestudējuma.

Pulksten 23.00–00.00 LTV dokumentālā seriāla "Muzeju krātuvēs" par Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja krājuma kolekciju dārgumiem

Pulksten 00.00–01.00 Brīvais mikrofons.

Adrese: Palasta iela 4, Rīga.

Iespēja ielūkoties namā, kur būs Rakstniecības un mūzikas muzejs

Foto: Valsts nekustamie īpašumi

Rakstniecības un mūzikas muzejs (RMM) šogad apmeklētājus gaidīs Mārstaļu ielu 6, kur pēc remonta tas mājos no 2022. gada. Programmas nosaukums – "Tu šo pasauli vēl neesi redzējis".

Muzeju naktī apmeklētāji varēs aplūkot RMM krājuma pūšamo instrumentu kolekciju, izmēģināt, kā skan instrumenti, atpazīt ievērojamas kultūras personības, kā arī pārbaudīt savas zināšanas Latvijas kultūrvēsturē.

Adrese: Mārstaļu iela 6.

Sieviešu stendaps un orientēšanās spēle – Rīgas Kinomuzeja programma

Foto: LETA

Šogad ar programmu "Mazā cilvēka lielā varonība" apmeklētājus no pulksten 19.00 gaidīs Rīgas Kinomuzejs, piedāvājot gan orientēšanās spēli Vecrīgas muzejos, gan filmu seansus un Sieviešu stendapa izrādi.

Pulksten 19.00–01.00 Orientēšanās spēle Muzeju salas muzejos (Rīgas Kino muzejs, Foto muzejs, Sporta muzejs un Tautas frontes muzejs); iespēja apskatīt muzeja pastāvīgo ekspozīciju "Aizekrānija".

Pulksten 19.15–20.00 Lailas Pakalniņas filmas "Un" ("Pozīcija", 1988, 43') seanss, filma pievēršas Atmodas laikam.

Pulksten 20.15–20.30 Daiņa Īvāna uzruna – komentārs par mazo cilvēku varonību Atmodas laikā.

Pulksten 20.30–21.15 Lailas Pakalniņas filmas "Izvēle" (1990, 38') seanss, filma pievēršas Atmodas laikam.

Pulksten 21.30–22.30 Sieviešu stendapa uzstāšanās. Varonība.

Pulksten 01.00 Muzeja slēgšana.

Adrese: Peitavas iela 10 (ieeja no Mazās Peitavas ielas)

Trauksme. Dzejas video sesijas Raiņa un Aspazijas mājā

Foto: Publicitātes foto

Īpaši dzejisku noskaņu Muzeju naktī varēs baudīt Raiņa un Aspazijas mājā, Baznīcas ielā 30, gan iepazīstot tuvāk abu literatūras dižgaru kopīgo mājvietu, gan skatoties kino un dzejas video sesijas.
Pulksten 19.30–23.00 Ekskursijas Raiņa un Aspazijas memoriālajā dzīvoklī.

Pulksten 19.30–24.00 Filmas par Raiņa un Aspazijas biogrāfiju un daiļradi „Laikarits” seansi.
Pulksten 20.30–23.30 Dzejas video sesijas".

Adrese: Baznīcas iela 30"

Militārās tehnikas izstāde un koncerts Aizsardzības ministrijā


Foto: DELFI

Īpašu programmu Muzeju naktij sarūpējusi Aizsardzības minstrija, uz Elizabetes ielas apturot satiksmi un piedāvājot gan izstādi, gan koncertu.

Militārās tehnikas izstāde un koncerts „Nakts mistērija: No taurēm līdz lielgabaliem” norisināsies Elizabetes ielas posmā no Skolas ielas līdz Valdemāra ielai, kas pieguļ Aizsardzības ministrijas ēkai.

No pulksten 19.00 līdz pusnaktij ikviens varēs aplūkot Latvijas un sabiedroto militārās tehnikas izstādi, kā arī būs Nacionālo bruņoto spēku mūziķu priekšnesumi.

Adrese: Krišjāņa Valdemāra iela 10/12.

Pūtēju orķestris un dzejas mikrofons Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā

Foto: Valters Lācis

Uz pasākumu “Mans zelts ir mana tauta” Muzeju naktī aicina Latvijas Nacionālais vēstures muzejs

Pulksten 19.00 Latvijas Universitātes pūtēju orķestra grupa sagaida apmeklētājus.

Pulksten 20.00 Latvijas Universitātes pūtēju orķestra grupas koncerts „…un taurētājs pūš ar spēku!”. Diriģenti – Jānis Puriņš, Jānis Kaģis.

Pulksten 19.00–01.00 Iespēja apskatīt Tālavas taurētāja laikabiedru apbruņojumu un ieročus! Piedalās vēstures rekonstrukcijas biedrība „Exercitus Rigensis”.

Iespēja satikt Latvijas gadsimta dzīvesstāstu varoņus un „varoņus”! 76 dažādi stāsti par tautas dēliem un meitām 20.–21. gadsimtā.

Fotospēle „Zelts ir detaļās” izstādē „Latvijas gadsimts”.

Dzejas mikrofons „Šurp tauri!”: deklamē Blaumaņa „Tālavas taurētāju” no galvas un saņem balvu!

Iespēja aplūkot Gadsimta albumu izstādē, kā arī pievienot savas fotogrāfijas. www.latvijasgadsimts.lv.

Adrese: Brīvības bulvāris 32.

Orientēšanās spēle un jūras vilku meistarklases Lipkes memoriālā

Foto: Publicitātes attēli

Žaņa Lipkes memorials atšķirībā no daudziem citiem muzejiem programmu sāks jau pa dienu, pulksten 14.00 ar Orientēšanās spēli Ķīpsalā, kurā varēs piedalīties līdz pat 21.00. Savukārt vakara gaitā varēs piedalīties gan jūras vilku meistarklasē, gan noskatīties filmu “Tēvs Nakts”, gan baudīt Jēkaba Nīmaņa koncertu.

Pulksten 14.00–21.00 Orientēšanās spēle Ķīpsalā ar ceļvedi: „Ķīpsalas ikdienas varoņi: no lašu karaļiem līdz cilvēkglābējiem”. Lai atbildētu uz jautājumiem, nāksies apceļot salu – kājām, uz velosipēdiem vai domās.

Pulksten 17.00–20.00 Radošās darbnīcas bērniem „919 dienās apkārt zemeslodei”.

Pulksten 16.00–18.00 „Trauksmes cēlāji uz kuģa” – jūras vilku meistarklase kopā ar kapteini Māri Gaili.

Pulksten 18.00 Svilpšanas sacensība lieliem un maziem „Pirmais svilpējs Rīgā”.

Pulksten 19.00 Ekskursija pa memoriālu “Nepakļāvīgie: Žanis Lipke, viņa draugi un palīgi”.

Pulksten 21.00 Dāvja Sīmaņa filma par Lipkes ģimeni „Tēvs Nakts” ar sarunu pirms seansa.

Pulksten 23.00 Vakara koncerts: Jēkaba Nīmaņa „Gaudu un žēlabu pūtēji” (groziņu vakars).

Adrese: Mazais Balasta dambis 9, Ķīpsala.

Programma ‘Balss’ Ojāra Vācieša memoriālajā muzejā


Foto: Publicitātes foto

Kā ik gadu neliela festivāla cienīgu programmu Muzeju naktī piedāvā Ojāra Vācieša memoriālais muzejs Pārgaugavā. Šoreiz tai dots nosaukums “Balss”.

Pulksten 16.00–19.00 „Astoņu kustoņu” bērnu un ģimenes svētki. Radošā darbnīcas, rotaļas ar Ilgu Reiznieci,

Bērnu un jauniešu centra „Altona” Muzikālās teātra studijas O. Vācieša dzejas uzvedums „Punktiņš, punktiņš, komatiņš”, režisors Reinis Vējiņš.

Pulksten 19.00–01.00 Muzeja pamatekspozīcijas apskate, individuālās un grupu ekskursijas.

O. Vācieša 85 gadu jubilejas izstāde „Dzeja izgudro mani”.

Lutera draudzes mākslinieku grupas izstāde „Kas dārzā, kas dārzā?”.

Rakstniecības un mūzikas muzeja viesizstāde „Mēneša priekšmets – Imanta Ziedoņa portfelis”.

Ekspresizstāde „Ojārs Vācietis un cenzūra”: liecības, dokumenti.

Dzejnieka Ojāra Vācieša balss ierakstu atskaņošana.

Pulksten 20.00–23.00 Kino vakars.

Dokumentālā filma „Daugavas leģenda”, (1966, rež. L. Gaigals) – filmā iemūžināts Staburags pirms tā appludināšanas. Scenārija autors O.Vācietis.
Dokumentālā filma „Ceturtā dimensija”, (1977, rež. L. Žurgina).
„Mārdomas” (2016, rež. Ģ. Laube).
„Visāda garuma gadi.” ( 2013, rež.M. Balode).

Pulksten 23.15–00.10 Nakts koncerts muzeja dārzā.

Literāri muzikāls nakts koncerts „Dūdieviņš”: dziesmas ar Vizmas Belševicas, Jāņa Elsberga un Klāvs Elsberga dzeju, Raimonda. Paula, Imanta Kalniņa, Jura Kulakova, Oresta Silabrieža mūziku. Dzied Ieva Parša, aktieris Guntars Grasbergs, mūziķi Edgars Saksons, Aldis Liepiņš, dzejas lasījums – Jānis Elsbergs.

Adrese: O. Vācieša iela 19

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!