Foto: Publicitātes foto

Šī gada 4. un 5. jūnijā Igaunijas pilsētā Tartu Eiropas pirmizrādi piedzīvos japāņu mediju mākslinieka Širo Takatani (Shiro Takatani) pirmais uzvedums astoņu gadu laikā – "Tangent". Tas veltīts Takatani dibinātā leģendārā multidisciplinārā mākslas kolektīva "Dumb Type" 40. jubilejai.

"Tangent" ir daļa no Eiropas kultūras galvaspilsētas "Tartu 2024 Zinātnes un tehnoloģiju virziena programmas un pirmais darbs, ko Širo Takatani radījis kā solomākslinieks kopš izrādes "ST/LL" 2015. gadā. "Tangent" pēta liminālās telpas tēmu: neparasto parastajā, dīvaino valstību, kurā vienlaikus pastāv divi kontrastējoši elementi. Šajā rāmajā un skaistajā mākslas darbā satiekas zinātne un tehnoloģijas un zūd robežas starp vizuālo un skatuves mākslu.

Japāņu mediju mākslinieks Širo Takatani ir leģendārā 1984. gadā izveidotā mākslinieku kolektīva "Dumb Type" līdzdibinātājs un virzošais spēks. Kopš 1995. gada viņš ir tā mākslinieciskais vadītājs, bet kopš 1998. gada aktīvi darbojas arī kā solomākslinieks.

"Dumb Type" darbi ir plaši pazīstami arī starptautiski un bijuši skatāmi, piemēram, Tokijas Metropolitēna fotogrāfijas muzejā, Lionas Laikmetīgās mākslas muzejā, Pompidū centrā Parīzē un Modernās mākslas muzejā (MoMA) Ņujorkā. 2022. gadā "Dumb Type" pārstāvēja Japānu 59. Venēcijas biennālē.

Takatani veidojis vairākas instalācijas, kā arī iestudējis trīs teātra un dejas izrādes: "La chambre claire" (2008), "CHROMA" (2012) un "ST/LL" (2015). Viņš ir sadarbojies arī ar japāņu komponistu Rjuiči Sakamoto (Ryuichi Sakamoto) un ievērojamo Japānas vizuālo un skaņu mākslinieku Rjodzi Ikedu (Ryoji Ikeda), kura soloizstāde no šī gada novembra būs skatāma Igaunijas Nacionālajā muzejā "Tartu 2024" pasākumu ietvaros.

Par uzvedumu "Tangent" stāsta Heigo Teders (Heigo Teder), "Tartu 2024" pārstāvis: "Izcili mākslinieki bieži vien ir perfekti savā egocentriskajā individuālajā meistarībā. Taču apbrīnojama ir Takatani spēja pieklusināt savu ego kopīga radošā procesa vārdā. Viņa saliedējošais un labvēlīgais režisora stils, kas mākslas radīšanas procesā spēj apvienot komandā dažādu jomu absolūtos līderus. Takatani prot ne tikai ieraudzīt katra mākslinieka labākos darbus, bet ar savu smalko režisora redzējumu apvienot tos saskanīgā kopumā kā smalkā haikā, kur apkopota mākslinieciskā kvintesence, ar kuras palīdzību skatītājs var atklāt visu Visumu – iepazīt gaismu, ēnu un tumsu, atšifrēt pagātni, tagadni, nākotni, izprast tik trauslo dzīvi, kas ilgst tikai līdz brīdim, kamēr cilvēks dzīvo un elpo savā zemes ceļā. Šis iestudējums ir sava veida gulbja dziesma Rjuiči Sakamoto – leģendārajam japāņu komponistam, aktierim un mūziķim, kuru iemīļojuši arī igauņi, kurš vairākus gadus pavadīja kopā ar "Dumb Type" un ar kuru kopā viņi sāka strādāt pie iestudējuma "Tangent" radošā procesa. Diemžēl Sakamoto pērn šķīrās no šīs pasaules. Par laimi, māksla paliek, un tāpēc viens no Širo Takatani uzveduma "Tangent" meistarīgajiem slāņiem, ko nevar ignorēt, ir brīnišķīgā Rjuiči Sakamoto mūzika. Pārfrāzējot Sakamoto, arī par "Tangent" Eiropas pirmizrādi var teikt: "Lai sadzirdētu gaismu un ieraudzītu mūziku, šovasar ir jābūt Tartu!"

"Tangent" pirmizrāde notiks Vanemuine teātrī, plašāka informācija pieejama šeit.

"Tartu 2024" ir šī gada lielākais notikums Igaunijā – tā organizēšanā ir iesaistīta ceturtā daļa valsts iedzīvotāju. Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas mākslinieciskā koncepcija un vadmotīvs ir "Izdzīvošanas mākslas" (Arts of Survival). Tās ir zināšanas, prasmes un vērtības, kas palīdzēs dzīvot labāk nākotnē, ar fokusu uz ilgtspēju, kopradi, vietējo unikalitāti, zinātni un tehnoloģijām. Programmas ietvaros Tartu un Dienvidigaunijā gada laikā notiks vairāk nekā 1000 pasākumu.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!