Foto: Publicitātes foto

Aizvadītajā nedēļas nogalē Igaunijas pilsētā Tartu norisinājās koncertuzvedums "Kissing Tartu" – pasākums, kas pulcēja 20 dažādus dziedātājus un ap desmit tūkstošiem skatītāju, notika par godu Igaunijas dalības Eirovīzijā 30. gadadienai. Turklāt "Kissing Tartu" bija arī viens no centrālajiem Tartu – Eiropas kultūras galvaspilsētas notikumiem.

Iespaidīgais koncertuzvedums norisinājās Tartu Rātslaukumā, tā skatuves bija uzbūvēta ap pilsētas simbolu – skulptūru "Studenti, kas skūpstās" un simboliskā skūpstā koncertuzveduma noslēgumā vienojās arī visi dalībnieki un apmeklētāji.

Kopīgais skūpsts notika Tanela Padara un Deiva Bentona dziesmas "Everybody" pavadībā – tā ir dziesma, kas 2001. gadā atnesa Igaunijai uzvaru Eirovīzijā.

Koncertuzveduma režisors Ains Mēotsa (Ain Mäeotsa) iepriekš pauda, ka šis pasākums varētu pilnībā lauzt priekšstatu par vēsajiem un atturīgajiem igauņiem.

Kā norāda "Tartu 2024" pārstāvji, šī bija pirmā reize, kad pilsētas Rātslaukumā bija tapusi šāda skatuve, integrējot ikdienā pilsētniekiem un viesiem labi zināmo skulptūru. Pasākumā uzstājās igauņu mākslinieki, kas šo gadu laikā pārstāvējuši valsti Eirovīzijas dziesmu konkursā. Koncerta mākslinieku vidū bija arī Končita Vursta (Conchita Wurst), kas uzvarēja Eirovīzijā 2014. gadā un nāk no Bādišlas Austrijā, kas arī šogad nes Eiropas kultūras galvaspilsētas titulu.

Priekšnesumus papildināja īsfilmas par diviem jauniem zinātniekiem, kuri ar humoru un vieglu smaidu cenšas atrisināt skūpstīšanās pandēmijas, kas skārusi Tartu, mistēriju.

Līdz ar šo koncertuvedumu sākas Tartu – Eiropas kultūras galvaspilsētas vasaras programma, kurā gaidāmi gan dažādi koncerti, gan izklaides pasākumi, uzvedumi, izstādes un diskusijas. Kā tuvākie lielākos pasākumu organizatori min dziedātāja Stinga uzstāšanos, kas Tartu notiks 10. jūnijā, Parīzes orķestra (Chœur de l’Orchestre de Paris) igauņu diriģentes Ingridas Mendas ( Ingrid Mänd) vadībā 15. jūnijā. 18. jūlijā Tartu viesosies vokālās mūzikas meistars Džeikobs Koljers un "Take 6". Savukārt viens no vērienīgākajiem Igaunijas kultūras notikumiem – Dziesmu un deju svētki šogad notiks Tartu, pulcējot dziedātājus, dejotājus un skatītājus no 16. līdz 22. jūnijam.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!