LNVM Tautas frontes muzejs sadarbībā ar Konrāda Adenauera fondu 30. septembrī pulksten 17 aicina tiešsaistē pieslēgties diskusijai "Paldies sakām pučistiem…".

Kā "Delfi" informē LNVM pārstāvji, diskusijas gaitā tiks atgādināts un runāts par 1991. gada 19.-21. augusta puču Maskavā, kas negaidīti strauji atrisināja 1990. gada sākuma neatkarību deklarējušo Baltijas valstu cīņu par atbrīvošanos no PSRS de facto.

Kāda situācija veidotos, ja pučs nenotiktu? Kas notiktu, ja pučisti uzvarētu? Kāda tagad būtu Latvija, ja puča kulminācijas brīdī Latvijas Republikas Augstākā padome pēc Igaunijas Republikas Augstākās padomes parauga nepasludinātu Konstitucionālo likumu par "pārejas perioda" beigām un pilnīgu neatkarību?

Tāpat diskusijā runās arī par Latvijas tautas un tās līderu rīcību pēc puča, kad vajadzēja pēc iespējas ātrāk panākt gan valdības starptautisko atzīšanu, gan pārņemt kontrolē valsts robežas, gan Krievijas karaspēka klātbūtnē veidot savu aizsardzības sistēmu, pārorientēt tautsaimniecību.

Godalgotā amerikāņu žurnāliste un ārvalstu korespondente Anna Kūpere ir teikusi: "Kopš 1991. gada Baltijas valstis nav tikušas pārāk plaši atspoguļotas ASV medijos. Man vienmēr šķitis, ka tā ir laba zīme – nekas nav aizgājis pārāk šķērsām".

Diskusijā piedalīties aicināti unikālu notikumu aculiecinieki un personības, no kurām bija atkarīga valsts neatkarības nostiprināšana – rakstniece un publiciste Marina Kosteņecka, politiķis Jānis Dinevičs, politiķis Juris Dobelis, politiķis Ģirts Valdis Kristovskis. Sarunu vadīs Latvijas Universitātes sociālās atmiņas pētnieks, komunikācijas zinātņu doktors Mārtiņš Kaprāns.

Diskusija tiks straumēta LNVM Tautas frontes muzeja "Facebook" lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!