UNESCO Nemateriālā kultūras mantojuma nodaļas vadītāja Sesila Duvelle šodien tikšanās laikā ar kultūras ministri Žanetu Jaunzemi-Grendi (VL-TB/LNNK) uzsvēra, ka Latvijai jau drīz jāpieņem likums par nemateriālo kultūras mantojumu.

Tāpat viņa mudināja veidot nemateriālā kultūras mantojuma sarakstu un rūpīgi strādāt pie izpratnes veicināšanas par nemateriālā kultūras matojuma saistību ar attīstību, informēja UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas konsultante Liene Krīvena.

"Kultūra visā tās daudzveidībā ir vērtīgs pamats radošiem jauninājumiem, labklājībai, dialogam, nodarbinātībai, ienākumu gūšanai un ilgtspējīgai attīstībai. Tādējādi tā ir nenovērtējams attīstības avots un resurss, un Latvijai vēl ir daudz darāmā, lai apzinātu visas mantojuma iespējas, it īpaši nemateriālā kultūras mantojuma ietekmi uz ilgtspējīgu attīstību," pauda UNESCO eksperte.

Duvelle Latvijā viesojas no 5.jūlija līdz rītdienai, lai tiktos ar Latvijas amatpersonām un apmeklētu starptautisko folkloras festivālu "Baltica". Šodien UNESCO eksperte tikās gan ar kultūras ministri, gan Saeimas Izglītības, zinātnes un kultūras komisiju un Pārresoru koordinācijas centra vadītāju Mārtiņu Krieviņu.

Saeimas Izglītības, zinātnes un kultūras komisijā Duvelle iesaistījās diskusijā par Latvijas saistībām Konvencijas par nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu īstenošanā un izpratnes veicināšanā par to. Savukārt ar Pārresoru koordinācijas centra vadītāju Krieviņu pārrunāta nemateriālā kultūras mantojuma loma ekonomikas attīstībā Nacionālā attīstības plāna kontekstā.

Duvelle ir kultūras antropoloģe, un savos pētījumos viņa pievēršas urbanizācijas un globalizācijas ietekmei attīstības jautājumu risināšanā, kā arī pārtikas patēriņa un ražošanas izmaiņu ietekmei uz sabiedrības dzīvesveidu un tradīcijām.

Viņa kopš 1999.gada ir UNESCO ģenerāldirektora kultūras padomniece. Duvelle ir piedalījusies vairāku nozīmīgu UNESCO normatīvo dokumentu sagatavošanā, tai skaitā 2003.gada Konvencijas par nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu un 2005.gada Konvencijas par kultūras izpausmju daudzveidības veicināšanu un aizsardzību izstrādē.

Kopš 2008.gada Duvelle ir UNESCO Nemateriālā kultūras mantojuma nodaļas vadītāja un Konvencijas par nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu Sekretariāta direktore.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!