Foto: Publicitātes foto
Eduarda Veidenbauma 155. dzimšanas dienā, 3. oktobrī, pulksten 11.30 dzejnieka memoriālajā muzejā "Kalāči" tiks atklāta jauna pastāvīgā ekspozīcija "Vairāk gaismas!".

Kā "Delfi" informē muzeja pārstāvji, ekspozīcija un ar to saistītās izglītības programmas aicinās izzināt latviešu dzejas pirmā modernista sapņus un centienus, nemierīgās attiecības ar ģimeni un draugiem, trauslo veselību, ideālistiskās demokrātijas un līdztiesības idejas, un, protams, viņa novatorisko dzeju.

Lai pilnvērtīgi atklātu dažādās Veidenbaumu mantojuma šķautnes, ekspozīcijas komandā apvienojušies dažādu jomu pārstāvji: projekta vadītāja un kuratore Inga Surgunte, muzeja vadītāja Andra Ķīse, literatūrzinātnieks Marians Rižijs, māksliniece Dace Džeriņa, rakstnieks Andris Akmentiņš, pusaudžu un jauniešu psihoterapeits Nils Konstantinovs, dabas procesu pētniece Laura Dzelzkalēja, socioloģe Liene Ozoliņa, jaunatnes lietu speciāliste un muzejpedagoģe Baiba Roze. Ekspozīcijas satura izstrādē aktīvi piedalījušies arī Cēsu novada jaunieši.

Jau ziņots, ka 2022. gadā Eduarda Veidenbauma memoriālais muzejs "Kalāči" ir uzsācis nozīmīgas pārmaiņas. Izceļot līdz šim mazāk izgaismotas krājuma daļas, muzejs kļūst par vietu, kur izzināt katra personisko mentālo veselību un mācīties veidot harmoniskas attiecības ar apkārtējiem. Lai to paveiktu, līdzās rūpīgai un mūsdienīgai Eduarda Veidenbauma dzejas un uzskatu analīzei muzejs vairāk nekā līdz šim stāstīs arī par valsts aizsargājamo pieminekli – zemnieku sētu ''Kalāči'' – un Veidenbaumu ģimeni, kas tajā saimniekoja, par viņu kopīgajiem darbiem un attiecībām.

Foto: Publicitātes foto

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!