Latvijas paviljons "T/C Latvija" Venēcijas biennāles 18. starptautiskajā arhitektūras izstādē izpelnījies līdz šim nepieredzētu arhitektu un ekspertu uzmanību, kā arī ticis iekļauts vadošo arhitektūras un mākslas mediju labāko nacionālo paviljonu sarakstos, "Delfi" informē Latvijas paviljona pārstāvis Kalvis Kidals.

"T/C Latvija" paviljons atzīts par vienu no labākajiem 63 nacionālo paviljonu konkurencē.

Jau dienu pirms oficiālās atklāšanas vairāki itāļu izdevumi iekļāva "T/C Latvija" savos labāko darbu sarakstos. "Artribune" redaktore Valentina Silvestrini ierindoja paviljona ekspozīciju 4. vietā starp 10 labākajiem paviljoniem. "Gudrs? Ģeniāls? Ironisks?" viņa iesāk rakstu par "T/C Latvija".

Arhitektūras un dizaina izdevums "Domus" ierindoja "T/C Latvija" starp būtiskākajiem paviljoniem, ko iesaka apmeklēt šī gada izstādē. Izdevuma redaktors Džovani Komoljo paviljonu salīdzina ar Ričarda Hamiltona un Endija Vorhola darbiem. Arī laikraksts "Corriere della Sera" iekļāva latviešu veikumu savā labāko darbu izvēlē.

Prestižā laikraksta "The Guardian" redaktors Olivers Veinraits izmantoja Latvijas ekspozīcijas konceptu, lai uzdotu svarīgus jautājumus par Venēcijas arhitektūras biennāles konceptu un tālāko attīstību: "Vai biennāle nav kļuvusi pārāk izplūdusi, lai tā būtu pati par sevi laba?"

Ņujorkas arhitektūras izdevums "The Architect's Newspaper" ierindoja "T/C Latvija" desmit labāko darbu augšgalā. Populārā interjera un dizaina žurnāla "Elle Decor" redaktors Džovani Karli iekļāva Latvijas paviljonu savā favorītu sarakstā, sakot: "Laipni lūgti "T/C Latvija", kas noteikti ir šīs biennāles gada instagrammētākā instalācija."

Londonas izdevums "Monocle" savā ikdienas aktualitāšu slejā bija izveidojis top 3 paviljonu sarakstu, ko, kā pirmais, atklāja Latvijas paviljons, kam sekoja Francijas un Vācijas paviljoni.

Atzinīgus vērtējumus par Latvijas paviljonu publicējuši arī izdevums "Wallpaper*", interneta medijs "World-Architects" un pasaulslavenais dizaina blogs "Dezeen".

Ļoti spēcīgu iespaidu "TCL" bija atstājis uz Pulicera balvas ieguvušo arhitektūras kritiķi Ingu Safroni, kas savā "Instagram" ziņu joslā par "T/C Latvija" raksta: "Man galva griezās, kad mēģināju tulkot sarežģīto vārdu salikumu salātus, kas bija marinēti ar vienām un tām pašām frāzēm. Ilgtspēja! Dekolonizācija! Partnerība! Tāpēc cepuri nost "T/C Latvija" par, iespējams, visinteresantāko izstādi visā biennālē. Tās "produktos", kas noformēti kā lielveikals, ir iekļauts teksts no katras pēdējās desmitgades nacionālās biennāles izstādes, kas ar mākslīgā intelekta palīdzību ir sašaurināts līdz būtībai. Tas ir kā adatas dūriens visā šajā karstā gaisa bumbā. Paldies par to."

"T/C Latvija" komisārs – Jānis Dripe, Latvijas Republikas Kultūras ministrija; projekta vadītāja – Austra Bērziņa; komunikācija – Kalvis Kidals; dizaina komanda – Ernests Cerbulis, Ints Menģelis, Toms Kampars, Karola Rubene; kurators – Uldis Jaunzems-Pētersons; produkcija un palīdzība – Mārcis Benužs, Solvita Bernande, Reinis Lansmanis, Markuss Brieze, Jūlija Lazdiņa, Katrīna Mediniece, Kristaps Deičs, Krists Ernstsons, Katerina Koroneo; skaņa – Andris Strazds.

Latvijas dalību Venēcijas biennāles 18. starptautiskajā arhitektūras izstādē organizē un atbalsta Latvijas Republikas Kultūras ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!